Bárczi Gusztáv (1890-1964) gyógypedagógus a Világ Igaza díjat kapta

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar névadója Izrael egyik legmagasabb, nem zsidóknak adható kitüntetésében részesült. A Világ Igaza díjat azok érdemlik, akik zsidó embertársaikat mentették a holokauszt ideje alatt.

A posztumusz kitüntetést Bárczi Gusztáv dédunokája, Szegeczky Dezső vette át Izrael állam nagykövetétől, Yossi Amranitól április 27-án a Belügyminisztérium Márvány Aulájában. Több mint húszéves szokás szerint a Világ Igaza magyar kitüntetettjeit a Belügyminisztérium Bátorságért érdemjelben is részesíti. Ezt Pintér Sándor belügyminiszter adta át a következő szavak kíséretében: „Ők tudták és bizonyították, hogy az emberi életet nem a törvényi rendelkezések miatt kötelességünk védeni. Ők tudták és bizonyították, hogy származásuk, vallási meggyőződésük alapján nem lehet kirekeszteni embereket.”.

1944. október 7-én német katonák rendelték el a kisújszállási Gyógypedagógia Intézet kiürítését a megszállását követően. Essősy József és Zékány István, az intézet két tanára – ők szintén megkapták a posztumusz kitüntetést – 93 növendékkel együtt felutaztak Budapestre Bárczi Gusztáv, az Állami Gyógypedagógiai Nevelőintézet igazgatójának segítségét kérve. Az intézetigazgató és a Nemzeti Vöröskereszt képviselője, Langlet Valdemar megegyeztek abban, hogy a nevelőintézet befogad és bújtat 60 zsidó gyermeket. Bárczi Gusztáv elképzelése volt az is, hogy együtt foglalkozzanak a befogadott 93 fogyatékkal élő gyermekkel és a bújtatott zsidó gyerekekkel, a kisújszállási nevelők segítségével. A történetről és az intézet hétköznapjairól Essősy József emlékirataiban számolt be.

Forrás: elte.hu

Kiemelt kép: elte.hu – A kitüntetés átvétele.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]