Idén is nagyot tarolt az Egyetemi Anyanyelvi Napok

Az ELTE Bölcsészettudományi Kara évről évre otthont ad az Egyetemi Anyanyelvi napoknak, amely idén április 6-7-én került megrendezésre. A kétnapos eseményen méltó programokkal hódoltak a magyar nyelv szépségeinek.

Igaz, még két nap is kevés ahhoz, hogy bemutatásra kerüljön minden új gondolat a magyar nyelvről, hiszen napról napra újul, változik és izgalmas fordulatokat tartogat. Az eseményre számos prezentáció, tudományos munka készült.

Csütörtökön az ünnepélyes megnyitó után órákon keresztül BTK-s oktatók tartottak előadásokat, a sort Sárosi Zsófia kezdte, az udvariatlanság kérdéseit vette górcső alá, majd Bárth M. János osztotta meg a hallgatósággal Megfigyelők a konyhában – a nyelvi adatgyűjtés paradoxonai című munkáját. Slíz Mariann következett, akitől megtudhattuk, milyen nehézségeket okozhat a tulajdonnevek fordítása. A tudományos munkák között kisebb szünetekre is sor került, bemutatkozott például a GlobART színitársulat is, akik olyan előadásokkal lépnek fel a jövőben, mint az Ajtó, a Csongor és Tünde, vagy a Pisti a vérzivatarban. Az ő standjuk is megtalálható volt a kampuszon, így akárki gyorsan beszerezhette a következő előadásukra a jegyét. Mindezek után újabb előadások követték egymást, Somogyi Magdolna bevezette a közönséget a szókincsbővítés rejtelmeibe, Terbe Erika a nyelvtörténet világába kalauzolta az érdeklődőket, míg a Kocsis Zsuzsanna, Kresztyankó Annamária, Szabó Gergely trió a budapesti egyetemisták beszédének jellemzőit foglalta össze.

A délután már sokkal kötetlenebbül telt, elhagyva a tudományos munkák tömkelegét, a látogatók könyvvásáron vehettek részt vagy megismerkedhettek diákműhelyek munkásságával is. Újítónak számított például, hogy az Apokrif Irodalmi Folyóirat szerkesztősége is tiszteletét tette az eseményen. A lap egyre nívósabbnak számít, negyedévente a legtehetségesebb feltörekvő írók munkáiból szemezgetnek a szerkesztők és viszik a nyilvánosság elé. Az első nap egészen estig tartott, amely a nyelvjárás gyűjtésről való beszélgetéssel, filmek vetítésével, végül pedig a Tindia zenekar moldvai ütemeire zárult az eredményes nap.

A második, egyben az eseményzáró pénteki nap kevésbé telt eseménydúsan, itt a hallgatók mérhették össze tudásukat különféle versenyeken, volt például helyesírási, versmondó, szépkiejtési, és nyelvhasználati megmérettetés is.

Pozitív, hogy egyre többen érdeklődnek az anyanyelvi programok iránt, idén is rengetegen vettek részt az eseményen. Szükség is van a hagyományok és a nyelv őrzésére, szerencse, hogy az egyetem keretein belül ilyen kiváló alkalmakra nyílik lehetőség.

Kiemelt kép: az EAN Facebook oldala. 

 

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]