A CEU ellehetetlenítése ténybeli tévedés a kormány szerint

A magyar kormány szerint az Egyesült Államok Külügyminisztériuma ténybeli tévedést követett el sajtóközleményében, melyben kiállt a Közép-Európai Egyetem (CEU) autonómiája és zavartalan működése mellett. Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken kiadott közleményében azt írja, Magyarország szuverén ország lévén, melynek külkapcsolatait a kölcsönös tisztelet és jószándék vezérli, csak olyan nem európai unióbeli egyetemet kíván befogadni, melyről államközi szerződést kötött az érintett állammal. Ezek mentén pedig készen áll arra, hogy tárgyalásokat folytasson „Soros György Magyarországon működő egyeteméről”- írja a hirado.hu.
Balog Zoltán kedden benyújtott törvénymódosításáról, mely ellehetetlenítené, vagy legalábbis nagyban megnehezítené a Central European University működését, szerda délután rendezett fórumot Michael Ignatieff rektor, melyen kiderült, a múlt hétig rendben lévőnek tudták adminisztrációjukat. Olyan módosításokat kéne kevesebb, mint egy év alatt bevezetniük a működésükben, melyek alapján joggal tarthatnak attól, hogy szakmai kritériumok helyett politikai döntések befolyásolnák az egyetem életét. Ilyen például az, hogy a Budapesten működő egyetemnek az Egyesült Államokban is fenn kéne tartania egy kampuszt, hogy a külföldről érkező oktatóknak külön munkavállalási engedélyre lenne szükségük, vagy hogy veszélybe kerülnének az Amerikában akkreditált, most licencszerződéssel működő képzések, melyek biztosítják, hogy Magyarországon és az USA-ban is elfogadott diplomát kapjanak az itt végzett hallgatók.
A hét folyamán a szakkollégiumok és tudományos szervezet is felemelte hangját a törvényjavaslat ellen, melyhez az ELTE Eötvös József Collégium (EJC) és az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet (MIKTI) is csatlakozott. Továbbá kiadta közleményét az ELTE HÖK elnöksége is.

A vasárnap délután szervezett tüntetésen felszólalók a magyar kormány intézkedéseit a török és orosz egyetem ellenes intézkedésekhez hasonlították, és nemzetközi akadémiai összefogást szorgalmaztak. A tüntetésről szóló tudósításunk megtekinthető itt.

Forrás: oktatas.atlatszo, hirado.hu, index
Kép: hungarytoday

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]