Az ELTE HÖK is állást foglalt a CEU ügyében

Ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) működését az a törvénymódosító javaslat, amely a külföldön akkreditált egyetemek működését külföldi székhely fenntartásához kötné – adtuk közre tegnapi hírünkben. Számos tudományos és felsőoktatási intézmény, illetve tudós állt ki a CEU mellett – köztük az ELTE egyes intézményei is, s ma az ELTE HÖK elnöksége is közleményt adott ki az ügyben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöksége a mai nap (április 1-jén) kiadott közleményében kifejti, hogy szerintük a diplomák kiadásával kapcsolatos szabályozások szigorítását alaposan átgondolt szakmai egyeztetéseknek kell megelőznie, és megvalósítható lenne a Közép-európai Egyetem teljes ellehetetlenítése nélkül is.

Az ELTE HÖK elnöksége felhívta a figyelmet, hogy a CEU “a felsőoktatási palettán egyedi színfoltként jelenik meg, megszűnésével a magyar tudományos közeg és így a magyar társadalom is sokat vesztene. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek a Közép-európai Egyetemmel való kapcsolata több tudományterületen kifejezetten szoros, így a Közép-európai Egyetem bezárása közvetlenül érintené az ELTE hallgatóit is.

Az elnökség kifejezte szolidaritását a Közép-európai Egyetem oktatóival és hallgatóival, és kéri az ügy “mihamarabbi, mihamarabbi, minden érintett szereplő bevonásával történő, megnyugtató rendezését.”

Az Oktatási szabadságáért / Freedom for Education holnap 17 órától tüntetést szervezet Most a CEU, de ki a következő? elnevezéssel a Budapesti Corvinus Egyetem elé (1093 Budapest, Fővám tér 8.). A tüntetésről a Facebook-on érhető el információ.

Az ELTE Online folyamatosan tájékoztatást ad a CEU-s fejleményekről, így a holnapi tüntetésről is tudósít. 

Forrás: ehok.elte.hu, elteonline.hu

Kiemelt kép: facebook.com

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]