Kósa Lajos szerint nem megfelelő a felsőoktatás szabályozása

A Fidesz frakcióvezetője interjút adott hétfő reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorának. Ebben rámutatott arra, hogy a Magyarországon működő huszonnyolc külföldi egyetem közül mindösszesen egy az, amelyik minden jogszabályi előírásnak megfelel.

Kósa Lajos jövendőlátókat megszégyenítő lényeglátással rámutatott, mivel összesen egy egyetem, a McDaniel College felel meg maradéktalanul a felsőoktatási intézményekre vonatkozó szabályozásoknak, lehet, hogy a szabályozás rossz. Külön érdekes a teljes interjút végighallgatni, amiben az egyetemi kérdést megelőzően a lobbitevékenységek szabályozásáról esik szó. Kósa azt mondja, nem érdemes törvényt hozni az ügyben, mert nem lenne betartható, és úgy meg “csak gyártunk valamit, ami nem jó semmire”. Az ellentmondás feloldása nem történt meg a műsorban.
Ahogyan sajnálatos módon a riporter arra sem kérdezett rá, hogy ha valóban huszonhét egyetem bukott meg az Oktatási Hivatal ellenőrzésén, akkor miért csak a CEU-t állítják pellengérre. De mit is jelent az, hogy megbuktak az egyetemek az OH vizsgálatán? A CEU esetében három kritériumnál állapítottak meg szabálytalanságokat. Ezek közül a programakkreditáció hiányának pótlása már folyamatban van. A másik két aspektus a “Közhiteles nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása” és a “Nyilvántartásba nem vetetett képzések folytatása”.  Az előbbi kategória azért érdekes, mert ennek a huszonnyolc vizsgált intézmény közül mindösszesen öt felelt meg, ez kevesebb, mint tizennyolc százalék. Így okkal feltételezhetjük, hogy túl szigorú a szabályozás. Az utóbbi kategória esetében viszont valóban a CEU az egyetlen, amelyik elhasalt. Azonban a vizsgálat leírja, hogy “ Ezen képzések vonatkozásában időközben benyújtották a nyilvántartásba vételi kérelmet, amelyek elbírálása folyamatban van.”
Összegzésképp elmondhatjuk, hogy a CEU az összes többi Magyarországon működő felsőoktatási intézménnyel egyetemben (kivéve a Mc Daniel College-ot) ugyan vétett a jogszabályok ellen, de minden esetben folyamatban van a hiánypótlás illetve a vizsgálat folytatása.

Forrás: hirado.hu, eduline.hu
Kiemelt kép: blikk.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]