Egyre drágább a Kossuth tér

Néhány éve megkezdődött a Kossuth tér felújítása, de úgy tűnik a munkálatoknak sosem lesz vége. Új projektcég jött létre a tér és környékének felújítására: a szervezetet SIP Steindl Imre Programiroda Nonprofit Zrt. néven jegyezte be a cégbíróság. A munkálatok első része körülbelül félmilliárd forintba fog kerülni.

Tehát ez a projektcég fogja irányítani a nemzet főtere felújításával kapcsolatos beruházásokat, a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítését, a kivitelezők tendereztetését, később pedig ők fogják üzemelteti az épületeket is. Ehhez kezdésként 505 millió forintot kaptak.

A cég tulajdonosi jogait az Országgyűlés Hivatala (OH) gyakorolja.  Such György, a hivatal főigazgatója elmondása szerint “a Kossuth tér átalakítását is az OH vezényelte le, és azzal harmonizálva, ahhoz méltóan végezzék el a környező, állami tulajdonú épületek és környezetük felújítását”.

Idáig 31 milliárd forintot költöttek a Kossuth térre, de ennél jóval többe fog kerülni. A munkálatok még bőven folytatódni fognak: hátra van még például a kormány Várba költöztetése és a Városligeti építkezések. Ráadásul a Földművelésügyi Minisztérium épületeit és az egykori Kúria épületét is át akarják építeni, és a Néprajzi Múzeum épülete is új funkciót kapna.

Forrás: Újabb százmilliókat költenek a Kossuth térre, 2017.02.06., Index.hu

Kép: latogatokozpont.parlament.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]