Ismét az ELTE az élen

A HVG idén is elkészítette a főiskolák és egyetemek rangsorát, a Diploma 2017 – rangsort, melyben az ELTE ismét kiváló eredményeket ért.

A rangsor élén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi és Természettudományi Karai, illetve a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara áll.
Képtalálat a következőre: „elte”

Az ELTE Bölcsészettudományi Kara (fotó: elteonline.hu)

A rangsort az oktatói és hallgatói kiválóság alapján állították össze, ahol az ELTE ismét visszaszerezte az első helyét. Megelőzi ezzel az összegyetemi rangsorban a szintén jól teljesítő Szegedi Tudományegyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet és a Semmelweis Egyetemet is. Az egyetemi, főiskolai karok versenyében a Bölcsészettudományi és a Természettudományi Karai holtversenyben vezetik a listát a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karával.
A tíz legjobb egyetemi és főiskolai kar listájára az egyetemek bölcsészettudományi, társadalomtudományi és orvostudományi karai kerültek fel. Bekerült a legjobb tízbe a szegedi és a pécsi bölcsészkar, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, továbbá a pécsi és szegedi egyetemek orvosi karai, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kara is.

A 10 legjobb egyetemi-főiskolai kar

Rang Intézmény Oktatói kiválóság Hallgatói kiválóság
1. Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (ELTE-BTK) 13. 3.
1. Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar (ELTE-TTK) 6. 10.
1. Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar (SE-ÁOK) 8. 8.
4. Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (SZTE-BTK) 2. 30.
5. Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (PTE-BTK) 3. 30.
6. Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar (DE-ÁOK) 14. 20.
7. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (PPKE-BTK) 15. 23.
7. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (SZTE-ÁOK) 10. 28.
9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kar (BME-TTK) 1. 39.
10. Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE-ÁOK) 20. 24.

A lista összeállítói figyelembe vették a hallgatók számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók arányát, illetve az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra eső hallgatók számát, valamint a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak arányát az oktatók között. A rangsorba jelentősen beleszól az is, hogy a felvételi során a jelentkezőt milyen arányban jelölik meg első helyen az adott felsőoktatási intézményt és kart, illetve mérik a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgák arányát, illetve az Országos Középiskolai Versenyeken részt vettek számát.

Érdekes, hogy évek óta a legkiválóbb hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetemre járnak, de a többi tényező miatt az Egyetem karai közül egyik sem került be a TOP10-be. A hallgatói kiválóságban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara, illetve az ELTE Bölcsészettudományi Kara is dobogós helyre került. A HVG azt a következtetést is levonja, hogy a legjobb képességű diákok egyre nagyobb része kerül a fővárosi felsőoktatási intézményekbe.

A Budapesti Műszaki és Gazdálkodástudományi Egyetem Természettudományi Kara szerezte meg az első helyet az oktatói kiválóság alapján, de dobogós lett a szegedi és pécsi bölcsészkar is.

A napokban megjelent HVG rangsor – Diploma 2017 című kiadvány megvásárolható az újságárusoknál.

Forrás, táblázat és kiemelt kép: eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]