SocialErasmus Week 2016 november – ESN ELTE jótékonysági focikupa

Az ESN ELTE minden félévben megrendezi a SocialErasmus Weeket, melynek során a nálunk tanuló külföldi hallgatók vehetnek részt önkéntes és érzékenyítő programokon. A jelenlegi sem telt eredménytelenül: a Láthatatlan Kiállítás meglátogatása, tanulásban akadályozott gyermekek segítése, az immár szokásos Dog Walk Day, de egy jótékonysági focikupa is a programok közt volt. Gál Flóra, az ESN ELTE BGGYK főmentorának beszámolója.

Az Erasmus Student Network (ESN) Európa legnagyobb önkéntes diákszervezete, ami 38 országban és több, mint 480 felsőoktatási intézményben működik. Elsődleges célja a programnak a bejövő külföldi hallgatók minél hatékonyabb integrálása a lehető legtöbb területen, továbbá kiemelt feladata ezáltal a mobilitás népszerűsítése is. Azért, hogy a külföldi hallgatók élete ne csak tanulmányaikról és a bulizásról szóljon, az ESN számos izgalmas kulturális és csapatépítő programot is ajánl számukra. Egyik ilyen különlegesebb eseménysorozata, a minden félévben megrendezett SocialErasmus Week, mely során a külfik egy héten keresztül különböző önkéntes és érzékenyítő programokon vehetnek részt.

Az ESN ELTE azon dolgozik, hogy minél nagyobb hangsúlyt fektessen a társadalmi felelősségvállalás fontosságára, így minden alkalommal minél változatosabb és izgalmasabb szervezésre törekszik.

Idén ősszel november 7. és 13. között rendezték meg a programsorozatot, melynek főszervezője az ESN ELTE SocialErasmus koordinátora, Paskuj Panna, aki csapatával olyan eseményeket szervezett, mint az Eleven Team Alapítvány meglátogatása, ahol tanulásban akadályozott gyerekeknek lehetett segíteni az angol nyelvtanulásban. Ezt követte a Láthatatlan Kiállítás élményeinek közös megtapasztalása, és természetesen most sem maradhatott el a „Dog Walk Day”, ami jellemzően a legnépszerűbb program minden évben.

Az-Erasmus-Student-Network-1A hét utolsó napján, már harmadszorra nyílt lehetőségük a külföldi hallgatóknak csapatokba szerveződni, sportcipőt húzni és gólokat rúgni a „Charity Football Cup” keretein belül. Természetesen ez sem zajlott jótékonykodás nélkül: meghívtuk a Bárka Alapítványt, akik értelmileg és súlyosan halmozott fogyatékos személyek mindennapos küzdelmeit segítik, munkalehetőségek, lakóotthonok és az érintett személyek minél hatékonyabb ellátásának megteremtésével. A meghívott vendégek egyrészt élvezhették az izgalmas meccseket, másrészt bemutathatták a fogyatékossággal élő személyek által készített kézműves kincseket, mint például karkötőket, gyertyákat, terítőket, szappanokat. De a fő esemény a játékok lezajlása után történt, ugyanis ekkor nyújthattuk át adományunkat, melyet a nevezési díjakból sikerült összegyűjtenünk.

És, hogy kiknek köszönhetjük mindezt? Annak a hét lelkes csapatnak, akik nem csak jótékonykodtak, de nagyon jól is szórakoztak. Büszkék vagyunk, hogy idén először lány csapat is indult, de ne feledkezzünk meg a győztes csapatról sem: gratulálunk még egyszer az FC Internationalnek.

Kiemelt kép: elte.esn.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]