Megegyezhet a Pluto és a Föld víztartalma

A Nature című tudományos lapban megjelent kutatási eredmények szerint a Pluto síkságának felszíne alatt óceán rejtőzhet. Ha a feltevés igaz, a bolygó víztartalma akkora lenne, mint a Földé.

A felfedezést a NASA New Horizons nevezetű műholdja által készített 2015-ös felvételek elemzésekor tették a kutatók. Az űrszonda eddig több mint 50 gigabitnyi adatot szerzett meg a John Hopkins Egyetem laboratóriumának a törpebolygó holdjairól, mágneses mezőiről, légköréről és pormintáiról. Így a Pluto is felkerülhet a földalatti óceánokkal rendelkező világok listájára, s az is lehet, hogy vize életnek is otthont ad.

Richard Binzel, a Massachusettsi Műszaki Egyetem bolygókutatója szerint azonban nem valószínű az élet az óceánban, hiszen túl sok a jég, de mivel a lét egyik feltétele, a folyékony víz megtalálható itt, semmi sem lehetetlen.

A törpebolygó jeges-latyakos óceánjának mélysége 100 kilométer, és 150-200 kilométerre a jégfelszín, a Szputnyik-síkság (Sputnik Planum) alatt található. A síkság világos színével és szív alakú formájával igen sajátos jelenség. A tudósok szerint egy becsapódás után keletkezhetett, több mint négymilliárd évvel ezelőtt és mindig a Pluto körül keringő Charonnal ellentétes oldalon található. Erre a jelenségre a jeges óceán léte lehet a szinte biztos magyarázat.

A Szputnyik-síkság

Forrás: HVG

Kép: 444.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]