L. Ritók Nóra kapta az Év szociális szakembere díjat

A kitüntetést az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének címzetes egyetemi docense, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója a Szociális Munka Napja alkalmából rendezett szakmai konferencián vehette át.

L. Ritók Nóra szakterülete a vizuális nevelés, alternatív módszereket dolgoz ki a roma gyerekek oktatásával kapcsolatban. Az 1999 óta működő Igazgyöngy Alapítvány a hátrányos berettyóújfalui kistérségben működik, a személyiségfejlesztést és a tehetséggondozást tartja legfontosabb feladatának. Iskolája, az Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 23 faluból származó 670 gyerek nevelését végzi, a tanulók háromnegyede hátrányos helyzetű, közülük 250 mélyszegénységben él.

Az iskola diákjai kiemelkedő eredményeket érnek el rajzpályázatokon, hazai és nemzetközi képzőművészeti versenyeken. Az intézmény módszerei iránt nagy az érdeklődés magyar és külföldi szakemberek részéről egyaránt.

Az alapítvány másik célkitűzése az oktatáson kívül egy sajátos modellfejlesztés, mely által javulhatnak a szegény gyermekek életesélyei, jövőképük lesz, és kompenzálódnak hátrányaik. Ehhez az oktatás, a szociális munka és az intézmények közötti együttműködés szükséges, melyekből egy olyan modell válik, ami más településeken is segíteni tud.

Forrás: ELTEELTE PPK

Kép: YouTube

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]