Élő tudósítás a pedagógustüntetésről

Itt vagyunk a Hősök teréről induló pedagógustüntetésen, amelynek célja a közoktatás reformja. Cikkünk folyamatosan frissül, kövessétek a fejleményekért!

17.37 A tüntetésnek – és ezzel tudósításunknak is – vége.

17.35 “Nincs hatalmad felettem” – kántálják a mikrofonba, miközben éneklik: “éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

17.30 Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójabejelentésre készül. Most van az pillanat, amikor változtathatunk, mondja. Nyolcnapos ultimátumot ad: a döntéshozók kérjenek bocsánatot, és legyen érdemi párbeszéd a közoktatásról, különben március 30-ra egyórás munkabeszüntetésre szólít fel mindenkit, akit érdekel gyermekeink jövője. Megbízható, sajtónyilvános kerekasztalt, a 12 pont megvalósítását követeli. Ami pedig 30-án egy óra sztrájk, az később több is lehet.

17.02 Békés Gábor tudományos diákolimpikon beszél. Azokért áll ki, akik nem akarják, hogy a kormányzat propagandának használja őket. Olyan országban szeretne élni, ahol kritikus gondolkodásra nevelik az embereket.

16.58 “Új, korszerű, élményalapú oktatási rendszert.” A “nemzeti konzultációt” Pilz lezárta – egyetértéssel.

16.55 Pilz Olivér tanár beszél. Nemzeti konzultációt tart a pedagógusok pontjaiból – egyetértünk-e? A követelések: Az érettségi követelmények utolsó pillanatban történt módosítását vonják vissza. A szakképzési rendszer reformját. A tanulók terheltségének csökkentését. A különleges igényű tanuló gyermekeknek is joguk van a megfelelő oktatáshoz. A roma tanulók növekvő szegregációjának visszaszorítása. A szabad tankönyvválasztás visszaállítása. A pedagógusminősítési eljárás újragondolása. A nyugdíjas pedagógusok foglalkoztatásának meg kell teremteni a megfelelő jogi hátteret. A pedagógusok adminisztrációs terheinek csökkentése. Európai szintű oktatásfinanszírozás és bérek a pedagógusoknak, az egyetemi oktatóknak és a pedagógusokkal együttműködő dolgozóknak. Őszinte és korrekt kommunikáció.

16.48 Egy perc néma csönd.

16.42 A mostani felszólaló, Sándor Mária ápolónő elmondja, nem jókedvéből van itt – de elindult egy úton, az igazságosság, a szabadság útján. Büszke a pedagógusokra, amiért kiállnak egy jobb oktatási rendszerért.

16.38 A szervezők adománydobozokat tartogatnak, a tüntetők az országházat megpillantva gyorsítottak a gyalogtempón, az Alkotmány utca felől már nehézkes megközelíteni a Kossuth teret, ezért a rendezők a keresztutcákat javasolják a térre igyekvőknek.

16.23 A menet eleje a Kossuth térre ért, ahol már most sokan gyülekeznek.

16.19 Podmaniczky utca – EU-zászló, “Je suis Teleki” feliratú transzparens és magyar népzene egy hangszóróból.

16.11 A Teréz körúton van minden tüntető, a négyes-hatos villamos most természetesen erre nem jár.

15.59 A menet eleje már elhagyta az Oktogont, az út menti nyitva lévő helyek tele vannak – tüntetőkkel.

15.52 Óvatos becslések szerint 10 000 ember tölti meg az Andrássy utat, de tüntetéseknél megszokott módon nem látjuk a tömegnek sem az elejét, sem a végét.

15.40 Nincsenek frappáns rigmusok, a tömeg szinte csendben, beszélgetve, vagy a hidegtől vacogó fogakkal halad. A Kodály köröndnél járunk.

15.33 20160315_152948

15.27 Eddig a Hívatlanul, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Hálózat a Tanszabadságért zászlóit láttuk, de a Facebook-esemény szerint 80 szervezet csatlakozott a mai tüntetéshez.

15.07 Elindult a tömeg az Andrássy úton, esernyők ütődnek össze, a földalatti még valószínűleg megáll a Hősök terén.

14.48 Nagy-Bandó András beszél a Hősök terén – “A hazaszeretet nem csak azt jelenti, hogy szeretem a hazámat, de azt is, hogy a haza is szeret engem.” – elmondja, hogy ebben a szeretett országban szeretne boldogságot magának, a lányának, az unokájának, és ami boldogítja, hogy most itt lehet, és úgy érezheti, hogy tehet valamit a jövőért. Erre a tenni akarásra buzdít mindenkit, hiszen ez a demokrácia alapja.

14.42 Kokárda a legtöbb emberen van, sokak viselnek kockás szalagot vagy kockás sálat, kabátot is.

14.30 A Deák téren még igen, az Oktogonnál már nem fértek fel az emberek az 1-es metróra.

Kiemelt kép: nol.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]