Bach mindenkinek az aluljárókban

Mintegy 70 koncerttel emlékeznek meg Johann Sebastian Bach születésének évfordulójáról Budapest belvárosában, a Fővárosi Állat- és Növénykertben és a központi templomokban március 19-én és 20-án a Bach mindenkinek elnevezésű programsorozat keretében. A kezdeményezés tavaly indult el Magyarországon külföldi minta alapján. A rendezvény szervezője a Zeneakadémia Doktorandusz Önkormányzata.

A programsorozat első napján, március 19-én 10 órától a Deák téri evangélikus templomban a János-passió nyilvános főpróbáját lehet meghallgatni, a Szent István téren pedig közös Bach-korál-éneklésre lesz lehetőség 17.15-től. 18.30-tól a Kálvin téri református templomban orgonakoncertet, a Szabadság téri református templomban kamarazenei hangversenyt rendeznek. Félórás koncertek helyszíne lesz a Fővám téri vásárcsarnok, a Kálvin téri és az Astoria aluljáró, továbbá a Deák Ferenc tér és a Szent István tér. Ezek a programok mind ingyenesek.

Március 20-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben lesznek koncertek délelőtt 10 órától délután 17 óráig. Egyéni és kamara produkciókat hallgathatnak meg az érdeklődők. Többek között fellép a Madách Gimnázium kórusa, a Budapesti Énekes Iskola, illetve a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola. Az állatkert vendégei számára ingyenesek a programok.

Dale HendersonA kezdeményezés egy New York-i csellista, Dale Henderson nevéhez fűződik, aki 2010-ben úgy döntött, hogy Bach születésének évfordulóját egy forgalmas vasúti peronon zenélve ünnepli meg. Elhatározásával megteremtette a Bach in the Subways elnevezésű mozgalmat. 2015-ben már 39 ország 129 városában emlékeztek utcazenéléssel a világhírű zeneszerzőre köztereken, aluljárókban, templomokban és nyitott koncerttermekben. Magyarországon is tavaly rendezték meg először a Bach mindenkinek programsorozatot, de akkor még csak egy napig lehetett folyamatosan gyönyörködni Bach zenéjében.

A részletes program itt található.

Forrás: MTI

Képek: figaro.reblog.hu, topentity.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]