A Petőfi Kör programajánlója: Szabadság: „Te szülj nekem rendet!”

Az ELTE Társadalomtudományi Kar, a Blinken OSA Archivum, a Göncz Árpád Alapítvány és a Petőfi Kör 2016 szervezésében lesz egy hat alkalomból álló, a demokrácia alapfogalmairól szóló vitasorozat. Ennek első része, március 17-én 18 órakor kezdődik. A csütörtöki vitán többek között jelen lesz például Erdős Virág, Gács Anna és Dénes Balázs is.

A vitasorozat első része március 17-én, a forradalom előkészítésében kulcsszerepet játszó, 1956-os Petőfi Kör első ülésének hatvanadik évfordulóján lesz. Céljuk,  hogy nagy nyilvánosságot kapjanak mindannyiunkat érintő problémák, amelyek alapvető fontosságúak a demokratikus nyilvánosság számára.

A mostani vitán a következő kérdésekről lesz szó: Miben áll egyén és a közösség szabadsága ma az állammal, más egyénekkel és adott esetben a szűkebb közösség kötöttségeivel szemben? Mennyit vagyunk hajlandóak a szabadságunkból feláldozni a rend, a biztonság és a jólét ígéretéért?

denes-balazs1Az előadók egyike Dénes Balázs, jogvédő lesz, aki az ELTE jogi karán kezdte pályafutását. Majd később a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezetnél dolgozott, jelenleg pedig a Nyílt Társadalom Intézet Alapítványnál (Open Society Foundations) tevékenykedik, a European Civil Liberties Project igazgatójaként. A csütörtöki előadásában választ próbál keresni arra a kérdésre, hogy vajon miért van igény arra, hogy Magyarországot erős kézzel, a szabadságjogokat csorbítva kell irányítani? Szerinte ezt alátámasztja a választáson részt venni szándékozók körében a jelenlegi kormánypárt népszerűsége is. Mennyire fontos akkor a szabadság? Ezek mellett szó lesz még az önkényes jogértelmezésről, arról hogy nálunk mennyire demokratikus a törvényhozás, hogy miért üresedett ki a népszavazás kezdeményezése, és hogy a fő probléma a visszaéléseket szó nélkül tűrő választópolgárokkal van. Álláspontja szerint a szabadság feladása ugyanis nem nagyobb biztonságot, csak nagyobb kiszolgáltatottságot eredményez.

imgA másik előadást pedig Schanda Balázs alkotmányjogász fogja tartani, aki szintén az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán tanult. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának oktatója. Szerinte a jogászi hivatás az igazságosságra törekvő béke munkálását jelenti, ezért is fontos a joghallgatók szemléletét formálni.

 

 

 

erdős_2gacsannanol

A felkért hozzászólók: Erdős Virág, költő és Gács Anna, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének tanára.

A beszélgetés moderátora pedig Unger Anna, az ELTE TáTK tanára lesz és közreműködik még Nagy Alíz és Halász Péter, az ELTE TáTK Szociológia Doktori Iskola PhD hallgatói.
A vita időpontja és helyszíne tehát:

–  2016. március 17. (csütörtök) 18:00-20:00

– ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömb, Konferenciaterem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, -1.75 terem)

További információkat itt találtok, és az eseményt megtaláljátok a facebookon is.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

 

Forrás: petofikor2016

Kép:escapefromplauen.com24.huwww.magyarkurir.hukonyves.blog.hulibrarius.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]