Szépül az Egyetemi Könyvtár

Az Egyetemi Könyvtár impozáns épületével mindenképp egy gyönyörű éke a Ferenciek terének. Azonban mint minden régi épületet, ezt is renoválni, és korszerűsíteni kell. Az utóbbi években végrehajtott munkálatok során energetikailag korszerűsítették, valamint felújították a díszteremben a Lotz-freskókat, ezúttal pedig az épület fogadótermein a sor. Budapest Főváros Közgyűlése 5,3 millió forinttal támogatja az épület e részein a felújításokat. A pályázatot a könyvtár főigazgatója, Kálóczi Katalin vezeti.

Az Egyetemi Könyvtár 1867-től az ország első bibliotékája. Egy 1893-ban, Németországban megjelent építészeti lexikon, a Handbuch der Architektur a kelet-európai építészet mintapéldájaként említi. Történeti könyvgyűjteménye a nemzeti kulturális örökség része. A  filozófia, a közép-és újkori egyetemes történelem, a vallás és vallástudomány, valamint az általános pszichológia területén a Könyvtár a gyűjtőköri illetékességből országos feladatkört lát el, nem beszélve arról, hogy az intézmény az oktatói és hallgatói munkának is milyen hatalmas segítségére van. Mindebből kifolyólag nem kétséges, hogy az épület karbantartása igen fontos feladat.

Az idei renoválás célja, hogy az aula sérült falait és kőoszlopait felújítsa, javítsa a vakolatot, és festéssel korrigálja az arra szoruló területeket.  Budapest Főváros Közgyűlése  5,3 millió forinttal támogatja a vállalkozást. Az legutóbbi ilyen nagyszabású renoválást még az 1980-as években hajtották végre, amelyre azért volt szükség, mert az M3-as metró építése  az épületen statikai károsodást okozott.

Azonban az elmúlt két évben is végeztek munkálatokat az épület védelmének érdekében. A tavalyi évben a  díszteremben a Lotz-freskókat renoválták, amelyek egy korábbi beázás során károsodtak, valamint a fűtést is korszerűsítették. A tavaly előtti évben pedig a nyílászárókat cserélték le a hővédelmi követelményeknek megfelelően,valamint a fűtési rendszert összes részét korszerűsítették, hozzájárulva ezzel a dolgozók és a látogatók komfortérzetének, illetve az épület fenntarthatóságának jobbá tételéhez.

 

Forrás:elte.hu, konyvtar.elte.hu

Kép:konyvtar.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]