Jön a Conflict Zone Projekt következő előadása

Március 9-én 18 órától Csicsmann László közgazdász tart előadást a Közel-Kelet modern kori politikatörténetéről, a poszt-hidegháborús időszakról, és többek között kitérve a radikális szervezetek előretörésének okaira is. Az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének előadássorozata, a Conflict Zone Projekt két témát dolgoz fel: magyarok Trianon és Európa határain belül, valamint a közel-kelet konfliktusai (és annak hatása a migrációra) történészek, régészek, etnográfusok, politológusok, művészek és szociológusok segítségével.

2016 februárjában kezdetét vette az ELTE-n a Conflict Zone Projektre keresztelt előadássorozat. Az esemény létrehozója az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete, a projekt alapítója György Péter intézetigazgató, a projekt vezetője Süveges Gréta. A program “A” és “B” hétre tagolódik. Az A hét A közel-keleti konfliktus Budapesten, míg a B hét Magyarok idegenben – Magyarok Trianon és Európa határain belül címet viselik. Az “A” hetek előadásai olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a közel-keleti konfliktus és a menekültügy kialakulása. Ebben a szekcióban a conflict zone-t hétköznapi valóságként igyekeznek bemutatni, valamint a Közel-Keletet mint kiindulópontot tekintik, így keresve a választ a mai európai viszonyokra. A B heteken a Trianon utáni magyar politikai és kulturális közeget szeretnék feltérképezni, és bemutatni azt, hogy a magyarországi és határon túli életben hogyan válhatott conflict zone-ná a magyar identitás és együttélés például Romániában vagy Szlovákiában. Ebben a részlegben mutatják be a magyarok elvándorlási hullámát Nyugat-Európába, valamint ennek hatásait a magyarországi migrációs diskurzusra. Továbbá azt is igyekeznek megfejteni, hogy hogyan lett Kelet-Európa a szocializmus után az elképzelt és a rendszerváltás utáni valóságos Nyugat között ütköző zóna.

A következő előadáson Csicsmann László közgazdász tart előadást posztkoloniális közel-keleti államok kudarcának okairól négy állam, Irak, Szíria, Jemen és Líbia vonatkozásában, kitérve a radikális szervezetek előretörésének okaira, valamint a dezintegráció társadalmi, politikai és gazdasági összefüggéseire. Az esemény Facebook-oldalát itt találjátok.

Időpont, helyszín: március 9., 18 óra; FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5).

A belépés díjtalan.

Facebook-esemény: A posztkoloniális államok kudarca 1.

Forrás: elte.hu, btk.elte.hu

Kép: fuga.org.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]