5+1 tudományos program az ELTE-n

A Magyar Tudomány Ünnepének hetén sok változatos témájú és működésű programmal, konferenciával, workshoppal várják a látogatókat az ELTE karai.

I. Bemutatkozik az Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai Tanszék

November 5., 16:00 – ELTE BTK Kari Tanácsterem

November 5-én, kedden bemutatkozik az ELTE BTK új oktató-kutató egysége, az Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai Tanszék. Az új tanszék július 1-jén alakult meg a korábbi Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék és a Fonetikai Tanszék egyesülésével.

A konferencián bemutatnak néhányat a tanszéken folyó kutatásokból – például, hogy miért nehéz megérteni a szöveget a szopránéneklésben; hogy hogyan keletkezik a mintakövetés, szabályszegés és kreativitás a morfológiában; valamint hogy milyen következményei lehetnek a gyermekek beszédében levő diszharmóniás jelenségeknek, és ezeket miként lehet korrigálni.

II. Az ELTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék konferenciája

November 7., 09:00 – ELTE ÁJK Aula Magna

A rendezvény fő témája a munkáltatói munkaviszony-megszüntetés, valamint a jogellenes megszüntetés következményei. A fókusz arra a folyamatra irányul, ahogy az állam joggyakorlóként korlátozza a felek szerződéskötési akaratszabadságát azzal, hogy beavatkozik a gyengébb fél, azaz a munkavállaló oldalán. A konferencia ennek a rendszerét, nemzetközi jogforrásait, valamint a versenyszféra és a közszolgálat közötti szabályozási különbségeket mutatja be. Emellett foglalkozik a munkavégzés hagyományos feltételeinek megváltozásával (ilyen például a digitalizáció), illetve azzal, hogy ez hogyan érinti a munkaviszony stabilitását.

Az anyagi jog mellett szóba kerül az eljárásjog, valamint bemutatkozik a jogalkalmazás emberi oldala is – azaz a folyamat a munkaviszony megszüntetéséről szóló döntéstől a munkavállalóval való közlésig.

III. Közösségfejlesztés, társadalmi mobilitás, szolidaritás az ELTE TáTK-n

November 7., 17:00 – ELTE TáTK Kari Tanácsterem

Az ELTE TáTK Szociális Munka Tanszéke által szervezett program során a vendégek olyan előadásokat hallgathatnak a közösségfejlesztés, társadalmi segítségnyújtás, gyermekvédelem és szociális munkafolyamatok témájában, amik eredményesen járulnak hozzá a társadalmi mobilitás és szolidaritás megvalósításához. Az eseményen előad Arapovics Mária, Sik Domonkos, Rácz Andrea és Kosztka Júlia.

A rendezvény Facebook-eseménye itt érhető el.

IV. Migráció és klímaváltozás az ELTE TáTK-n

November 8., 17:00 – ELTE TáTK

Folytatódik a „Tanácstalan köztársaság” – a Karátson Gábor Kör és az ELTE humánökológia mesterszak vitaest-sorozata. A 8-i eseményen Tallár Ferenc filozófus és professor emeritus, valamint Melegh Attila szociológus tart előadást. A vita moderátora Stumpf András újságíró lesz.

A program fő témája a migráció és klímaváltozás, a kérdések többek között a bevándorlók befogadása melletti, illetve elleni morál-központú érvelésre; a wilkommenkultúrára; a klímaváltozásra adott politikai válaszra; illetve a klímaváltozás felé való cinizmusra és beletörődésre irányulnak.

A rendezvény Facebook-eseménye itt érhető el.

V. Logopédia, szociális kommunikációs zavarok, autizmus az ELTE BGGyK-n

November 9., 09:00 – ELTE BGGyK

Az ELTE BGGyK Logopédiai Szakcsoport és a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége által szervezett konferencián az előadók az autizmusra jellemző, illetve az önálló diagnosztikus képként is szereplő szociális kommunikációs zavarok problémakörét, a pragmatikai fejlődés kognitív feltételeit, a kommunikációs képességek felmérésének és fejlesztésének lehetőségeit járják körül.

A konferencián előad Catherine Adams logopédus, a University of Manchester oktatója; Babarczy Anna nyelvész, a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem Kognitív Tudományi Tanszékének vezető docense; Svindt Veronika nyelvész, az MTA Nyelvtudományi Intézet tudományos munkatársa; valamint Őszi Tamásné és Havasi Ágnes gyógypedagógusok, az ELTE BGGyK Atipikus Viselkedés és Kogníció Gyógypedagógiai Intézetének egyetemi oktatói.

A rendezvényen való részvétel regisztrációt igényel, a részvételi díj 5000 forint, azonban az ELTE BGGYK nappali tagozatos hallgatói, illetve a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége tagjai számára ingyenes.

VI. A pszichológiai tanácsadás fontosságáról a digitális világban az ELTE PPK-n

November 9., 09:00 – ELTE PPK

A Magyar Pszichológiai Társaság Tanácsadás Pszichológiai Szekció és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar konferenciát rendez a pszichológiai tanácsadásról, annak fontosságáról. A szervezők idén különös hangsúlyt fektetnek a digitalizáció kihívásaira mind a módszertani eszközök, mind az életkapcsolatok terén.

A konferencia azzal foglalkozik, hogy hogy lehet harmóniát felállítani a digitális világ dichotómiája és az analóg rendszerek folytonossága között. A témákat plenáris előadások és kerekasztal-beszélgetések keretein belül is boncolgathatják a résztvevők.

A konferencia helyszíne az ELTE PPK Kazinczy utcai épülete, a megnyitó és a plenáris előadások az aulában, a szekcióelőadások és workshopok az emeleti termekben lesznek. A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött.

A rendezvény Facebook-eseménye itt érhető el.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]