Beszélgetés, terápia, kiállítás, workshop – programajánló a harmadik hétre

Ismét jelentkezünk tudományos programajánlónkkal, hiszen a harmadik héten is érdekesebbnél érdekesebb programok várják az ELTE-hallgatókat (is) az egyetem több karán és az Egyetemi Könyvtárban.

  • Válassz szabadon! – február 26., hétfő 18:00–20:00

Célegyenesbe kanyarodtunk a 2018-as országgyűlési választásokat illetően, ehhez kapcsolódóan igen aktuális eseményt szervez az ELTE Bibó István Szakkollégiuma a fenti címmel. A kétórásra tervezett szabad beszélgetéses esélylatolgatásra mindenkit várnak, akit érdekelnek az olyan kérdések mint például az, hogy mire számíthat a kormánypárt, mire az ellenzék? Lesz-e kétharmad, esetleg kormányváltás? Miért különleges ez a választás? Meddig juthatnak a feltörekvő politikai erők, mi vár a régi motorosokra? Kik lesznek a választások meghatározó figurái és mik a meghatározó témái?”

A beszélgetésre természetesen szakembereket is meghívtak. Ott lesz Mráz Ágoston Sámuel politológus, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója és vezető elemzője, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézetének adjunktusa, Tóth Csaba politológus-szociológus, a Republikon Intézet egyik alapítója és stratégiai igazgatója, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézetének adjunktusa, számos választásokról írt könyv, illetve tanulmány szerzője, valamint Török Gábor történész-politológus, politikai elemző, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense, a Politikai Elemzés Központ vezetője, a Négy választás Magyarországon: a magyar politika az elmúlt 12 évben, 2002-2014 című könyv társszerzője Tóth Csabával.

Helyszín: ELTE ÁJK, 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. A épület, VI. előadó. Facebook esemény itt.

  • „gyógyTERÁPIA művészetterápiás megközelítésben” sorozat 2. rész – február 27., kedd 16:00–17:30

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar programsorozatának célja „a művészetterápia kérdéseinek, különböző megjelenési formáinak áttekintése kapcsán a gyógypedagógia terápiás kompetenciáját érintő szakmai kérdések tisztázása, ismeretek közvetítése belső és külső előadók közreműködésével.”

A január 30-án indult sorozat második előadását Tamás Katalin PhD, az ELTE BGGyk Általános Gyógypedagógiai Intézetének adjunktusa tartja A Sándor Éva féle képzőművészeti pedagógiai terápia ─ Egy gyógypedagógiai innováció rögös útja címmel. Sándor Éva a művészeti pedagógiai terápiás rendszer megalkotója, a 90-es évek gyógypedagógiai és felsőoktatási rendszerének megújítója. Tamás Katalin előadásában ezt az iskolateremtő munkásságot mutatja be, és összefoglalja az elmúlt 25 év eredményeit, valamint felvillantja a művészeti terápia XXI. századi lehetőségeit.

Az esemény mindenki számára ingyenesen látogatható, de előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni ide kattintva tudtok. Az előadásra az BGGyK – 1097 Budapest, Ecseri út 3. – C épületében, a 107. teremben kerül sor.

  • Luther nyomtatványok, az utolsó tárlatvezetés – február 28., szerda 15:00

2017 a reformáció 500. évfordulója, a Reformáció Emlékéve volt – erről itt írtunk részletesebben – és az egész éven át tartó kulturális rendezvénysorozatokra az ELTE Egyetemi könyvtára is készült. 2017 őszén nyílt a Luther nyomtatványok – A lutheri reformáció emlékei a XVI-XVII. századból című kiállítás, amely kiállítási műtárgyai között találhatóak Luther korabeli latin és anyanyelvi prédikációi számos témában, valamint Luther által németre fordított és gazdagon illusztrált Biblia is.

A Reformáció Emlékévének múltával a kiállítás is zárja kapuit, az utolsó tárlatvezetést a kiállítás anyagának válogatója, a leírások és a bevezető készítője, Dr. Knapp Éva tartja.

A helyszín az ELTE Egyetemi Könyvtár Tanácsterme és Műemléktára, 1053 Budapest, Ferenciek tere 6., II. emelet. A kiállítás finisszázsának meghívója megtekinthető ide kattintva.

  • Ismerkedés a Vizuális Történelmi Archívummal – február 28., szerda 16:00

Mini workshop formájában ismerkedhetünk a Vizuális Történelmi Archívummal, Szőnyi Andrea, a Dél-Kaliforniai Egyetem Soá Alapítvány Nemzetközi Oktatási Program vezetőjének segítségével.

A VTA nagyon gazdag forrásanyagot tartalmaz számos népirtással kapcsolatban, és az ELTE teljes körű hozzáféréssel rendelkezik az archívumhoz. Benne található összesen több mint 54 000 videóinterjú 41 különböző nyelven, 62 országból, melyek nem csak az áldozatokkal, hanem a segítségnyújtókkal, katonákkal, megmentőkkel, háborús perek résztvevőivel készült beszélgetéseket is tartalmazzák. A workshopon bemutatásra kerül az Alapítvány digitális oktatási platformjának, az IWitnessnek a használata is.

Az esemény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Helyszín: ELTE TáTK Tanári Klub, 1117, Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 2. 139-es terem.

 

Forrás: elte.hu, barczi.elte.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]