Az elkövetkezendő évek hiányszakmái a világon

Akik tanácstalanul állnak a felvételi jelentkezés előtt, azoknak érdemes megfontolni az alábbi képzési lehetőségeket, mert ilyen végzettséggel garantáltan nem maradnak munka nélkül. Íme egy rövid összeállítás azoknak, akik még keresik a saját útjukat.

A lista élén az adatspecialista áll, mögötte szorosan a marketingmenedzser és az informatikus. Az egészségügyi szektor továbbra is hiányt szenved a megfelelő minőségű és mennyiségű szakemberből.

Az adatgyűjtésre alkalmas eszközökre való kereslet szinte rohamosan nő napjainkban; éppen ezért vezeti magasan a legkeresettebb szakmák toplistáját az adatspecialista. Az adatokba zárt információ lett a vállalkozások legnagyobb tőkéje – ezt nevezik Big Data robbanásnak. Ezeket az adatokat megfelelően és legfőképpen bizalmasan kell tárolni, ezért különleges tudással rendelkező specialisták szükségesek arra, hogy a hasznos információkat igény szerint ki tudják nyerni. Például a hitelkártyák adatai alapján elemzett vásárlási szokásoknak megfelelően szinte személyre szabott reklám- és marketingkampányokkal vihetők még nagyobb kísértésbe a fogyasztók. Egyes cégeknek akár a versenyképességük is múlhat azon, hogy mennyire tudnak lépést tartani e tekintetben vetélytársaikkal.

Évek óta óriási szakemberhiány van az egészségügyben – nem csupán Magyarországon, hanem az egész világon. Legfőképpen a házi segítő-ápolókra lenne szükség, illetve szakképzett ápolóra, gyógytornászra.

Habár az informatikai képzések évek óta nagy népszerűségnek örvendenek a felvételizők körében, továbbra is az egyik legkeresettebb szakma: informatikai biztonsági elemzőkre van a legnagyobb igény.

A teljes listát az alábbi linken tekinhetitek meg: shrm.org

Forrás: eduline.hu, hvg.hu, shrm.org

Kép: businessinsider.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]