Számoljunk! Hány félévet finanszíroz az állam?

A magyar felsőoktatás aktív résztvevőiként is olykor számtalan kérdésbe botlunk, melyeket nem árt időben tisztázni ahhoz, hogy zökkenőmentes(ebb)en haladhassunk a diplománk megszerzéséhez vezető – olykor rögös – úton. Hány félévet finanszíroz az állam az állami ösztöndíjas képzésben részt vevő hallgatóknak? Hány szakot végezhettek párhuzamosan? Figyelem, jönnek a válaszok!

Összesen 12 félévig tanulhatnak a hallgatók állami ösztöndíjasként, kivéve, ha 10 félévnél hosszabb osztatlan képzést végeznek – ebben az esetben 14 szemeszter a maximális támogatási idő. Ezeket a féléveket tetszés szerint használhatják fel: vagyis ha az alapképzés során esetleg meggondolja magát a hallgató, és más területen szeretne tanulni, akkor elkezdhet egy másik szakot: azonban az eddig megkezdett félévek lejönnek a 12 (esetleg 14) félévből. Ugyanez vonatkozik arra is, ha az illető befejez egy alapszakot, ám a mesterszak helyett egy másik alapszakra szeretne felvételt nyerni. A 12 félévbe belefér tehát két alapképzés is: az, hogy azonos képzési szinten rendelkezik már diplomával a hallgató, nem befolyásolja azt, hogy jelentkezhet-e más állami ösztöndíjas képzésre.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy párhuzamos képzés esetén (vagyis ha egyszerre végeztek két szakot) duplán vonják le az ingyenes féléveket. Ezért egy alapszak után két 4 féléves mesterképzést már biztosan nem lehet elvégezni – a második utolsó két szemeszteréért mindenképpen fizetni kell.

Továbbá egy szakon a képzési időn túl csak két további félévet végezhettek el állami ösztöndíjasként (pl. egy 6 féléves alapszakon maximum 8 félévet). A beiratkozáskor aláírt hallgatói szerződésben benne foglaltatik, a képzési idő másfélszerese alatt abszolválni kell a képzést.

Forrás: eduline.hu

Kép: moderniskola.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]