Önkéntes környezetvédők az ELTE-n

Sok olyan csoportról írtunk már, amely az ELTE hallgatóit hívja össze valamilyen jó ügy érdekében. De hallottatok-e már az ELTE EKSZ-ről? Az elte.hu oldalán az Együtt a Környezettudatos Szemléletért vezetőjével, Mudra Viktóriával készült interjú alapján megpróbáltuk összegyűjteni nektek, hogy mit is kell tudni a kezdeményezésről!

Az akció, amelynek célja a környezetvédelemért tenni akaró önkéntesek megszólítása még 2008-ban indult, egy kicsit más elnevezéssel. Ekkor még Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért névvel működött, azonban az út során kialakult egy gondolat, hogy nem csupán a hallgatók, de az intézményben oktatók és egyéb dolgozók bevonásával nagyobb eredményeket lehetne elérni. Majd civil szervezetekkel való összefogással idén az ELTE egész intézményi hálózatán belül megvalósult a szelektív hulladékgyűjtés.

Azonban a további eredmények érdekében folyamatos fejlesztésekre van szükség, amelyet az EKSZ legfőképp a gyűjtők számának bővítésében lát. A környezettudatos egyetemi élet nem könnyű feladat és a folyamatos, hosszú távú önkéntességen alapszik.

„Minél kisebb legyen az intézmény által okozott környezeti terhelés, minél kisebb legyen az intézményben lévők „ökológiai lábnyoma”.

A szervezet jelenleg nagy átalakulás előtt áll, amely keretében szeretnék úgy átalakítani a működésüket, hogy az nemcsak problémamentes, de átláthatóbb és követhetőbb legyen azok számára, akik figyelemmel kísérik a tevékenységüket illetve csatlakozni szeretnének a programhoz. Majd a későbbiekben terveik között szerepel jó néhány képzés és kampány elindítása is, amelyek segítségével gyümölcsözőbb lehet a környezetvédelemre való szakszerű felhívás.

Bár jó néhány szervezet és intézmény támogatja az Együtt a Környezettudatos Szemléletért csoport működését, számukra mégis a még több önkéntes munka és a pénzadomány jelentené a szükséges segítséget. Így ha hallgatóként szeretnétek tenni azért, hogy az ELTE az ország vezető környezetbarát egyeteme lehessen, regisztráljatok az EKSZ honlapján és tájékozódj arról, Te mit tehetnél a környezetvédelem érdekében!

A teljes interjút elolvashatjátok az elte.hu felületén, amelyben Mudra Viktória részletesen is ismertette a csoportról érdemes tudnivalókat és jövőbeli terveiket!

kép forrása: pixshark.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]