Green Deal és az ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével szervez tanácskozást a CHARM-EU az európai egyetemek szerepéről a komplex társadalmi kihívások kezelésében.

Vitathatatlan, hogy az elmúlt időszakban a COVID-19 világjárvány váratlan kihívások elé állította Európát és az egész világot, mindemellett pedig napról napra szembe kell néznünk a klímaváltozás és a környezetkárosodás egzisztenciális fenyegetésével is. Ezen kihívások kezelésére az Európai Unió létrehozta az európai zöld megállapodást, másik nevén a Green Deal növekedési stratégiát. Ennek a stratégiának a segítségével az EU olyan erőforrás-hatékony és versenyképes gazdaságot szeretne kiépíteni, ahol az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke 2050-re nettó nullára csökken, a gazdaság növekedése független az erőforrás-felhasználástól, valamint mindenkinek esélye van az érvényesülésre. Az EU tervei között van: beruházni a környezetbarát technológiákba; az innováció előmozdítása az ipari szereplők körében; tisztább, olcsóbb és egészségesebb közlekedési formák bevezetése mind az egyéni, mind a tömegközlekedésben; az energiaágazat széntelenítése; az épületek energiahatékonyságának biztosítása; együttműködés nemzetközi partnereinkkel a világszintű környezetvédelmi szabványok javítása érdekében. A Green Deal célkitűzéseihez a jövőben minden EU-s fellépésnek és politikának hozzá kell járulnia, a megállapodás pedig kulcsszerepet szán a felsőoktatási szektornak e célok elérésében.

A CHARM European University (CHARM-EU) lehetőséget kínál a CHARM-EU Napok rendezvény keretein belül a szakmai eszmecserére arról, hogy az egyetemek miként járulhatnak hozzá a Green Deal támogatásához. A résztvevők többek között az európai egyetemek társadalmunk jelenének és jövőjének alakításában vállalt szerepeiről és lehetőségeiről is tárgyalhatnak.

A CHARM-EU Napok programjának szervezésében az Eötvös Loránd Tudományegyetem is részt vesz. Németh Anna, az ELTE Erasmus+ és nemzetközi programokért felelős osztályvezetője és Fazekas Ágnes Sarolta, az ELTE BGGyK adjunktusa, nemzetközi ügyekért felelős dékáni megbízottja irányításával a konferencia első napján kerül megrendezésre egy, a mobilitás fenntarthatósági, illetve szociális kérdéseire fókuszáló panelbeszélgetés.

A CHARM-EU Napok programja:

2020. november 23.:

  • 09:30 – 10:00 – Megnyitó és bevezető megjegyzések: Michele Catanzaro (University of Barcelona), Joan Elias (rektor, University of Barcelona), Vanessa Debiais (Európai Bizottság), Patrick Caron (University of Montpellier)
  • 10:00 – 11:15 – Az európai egyetemek és a Green Deal: Henk Kummeling (rektor, Universiteit Utrecht), Cláudia Cavadas (University of Coimbra), Monika Skadborg (ESU)
  • 11:15 – 11:30 – Kahoot! játék
  • 12:00 – 13:30 – Transzdiszciplináris hálózatokon keresztül a globális kihívások megoldásáért
  • 13:45 – 15:25 – Mobilitás: Fenntartható mobilitási megoldások
  • 15:30 – 17:30 – Inkluzivitás: Biztosíték, hogy senki ne maradjon le

2020. november 24.:

  • 10:00 – 11:30 – Hogy léphetnek kapcsolatba a külső érdekeltek az európai egyetemekkel a Green Deal-lel kapcsolatban?
  • 11:30 – 12:30 – Az európai egyetemek kutatási és innovációs menetrendjének kialakítása: betekintés a H2020 perspektívába és az európai Green Deal
  • 12:30 – 13:30 – Záró ülés és befejező megjegyzések: Tim Savage (CHARM-EU), Apostolia Karamali, az előző nap utolsó három programpontjának előadói

A CHARM-EU Napok részletes angol programja itt érhető el.

Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni itt  lehet.

Forrás: Európai Bizottság, ELTE Hírek 

Képek forrása: fidesz.eu, Európai Bizottság

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]