Beköltözik a kultúra a nappalinkba

A november 11-én hatályba lépett korlátozások értelmében a kulturális programok személyes látogatásáról ismét le kell mondanunk egy ideig. A tavaszi tapasztalatok miatt talán mostanra már felkészültebbek a kulturális szakemberek, hogy a különböző előadásokat, rendezvényeket, kiállításokat online is tudjuk követni. De mit is érdemes nézni?

A tavaszi korlátozások után most újra bezártak a művészeti intézmények, a kultúrafogyasztásra az elkövetkezendő pár hétben ismét csak online lesz lehetőségünk. A kulturális szféra gőzerővel készül a digitális átállásra. A tavaszi kényszermegoldásokból tanulva a művészeti szakemberek azon dolgoznak, hogyan is lehetne egy jól működő online rendszert kiépíteni, ami egyrészt kielégíti a fogyasztó igényeit, másrészt számukra is biztosítja a folytonos munkavégzést és bevételszerzést. A színházak a megoldást a streamelésben találták meg.

e-színház

Az e-színház platformot az Alapítvány a Magyar Színházakért hozta létre. A Légrádi Gergely által alapított társaság azon munkálkodik, hogy támogatást nyújtson a színházak művészeti értékeinek megőrzéséhez, valamint hogy megörökítsék, megőrizzék és fejlesszék a magyar színházi kultúrát és tradíciót. Ennek érdekében felvételeket készítenek a színházi produkciókból. Ezen kívül még támogatják a színházi (hiány)szakmák képzéseit és ösztöndíjakat ajánlanak fel fiatal művészeknek. Az e-színházon elérhetőek már korábban rögzített produkciók is, mint például a Forte Társulat A nagy füzet című előadása vagy az Iván, a rettenet (Radnóti Színház). Aki eddig csak a fővárosban járt színházba, megismerkedhet ezen a platformon több vidéki színház produkcióival is, így többek között a székesfehérvári Vörösmarty Színház A rajongók előadásával vagy a veszprémi Petőfi Színház társulatának előadásában a Tartuffe-fel. Az előre rögzített előadásokat egységes áron 1990 Ft-ért lehet megnézni.

Forrás: e-színház

Azonban a színházi alkotók, amennyire csak lehet, igyekeznek így is megidézni az élő színház varázsát. Éppen ezért válogathatnak az érdeklődők olyan előadásokból is, amelyeket adott napokon élőben közvetítenek a színházakból. November 14-én például egy különleges eseményre került sor, a Vígszínházból közvetítették a 999. előadását A padlás című méltán híres musicalnek. A színészek és színházi munkások aznap este a színházban játszották el a darabot azzal a különbséggel, hogy a nézők nem a nézőtéren, hanem a saját otthonukban követték végig. Az élő közvetítéseket (egyelőre) az Örkény Színház uralja, ők már az évad kezdetekor bekapcsolódtak a streamelés világába. Újabb és régebben bemutatott előadásaikra is válthatunk jegyet, mint például a Zűrzavar 2045-re, A hattyúra vagy az Azt meséld el, Pista!-ra. Az élő előadásokra 3800-3900 Ft-ba kerülnek a jegyek.

SzínházTV

A SzínházTV egy még frissebben megalakult platform, november 12-én „nyitotta meg kapuit” az Egy őrült naplója című monodrámával. A működése és a gondolatisága hasonló az e-színházéhoz, élőben közvetített alkotásokat tudnak a nézők streamelve megtekinteni. A repertoár természetesen eltérő, az alternatív produkcióktól kezdve a drámákon át egészen a bulvárosabb produkciókig mindent megtalálhatunk itt. Fő különbség, hogy a SzínházTV-nek Kovács Patrícia személyében van egy háziasszonya, aki élőben jelentkezik az előadások helyszíneiről. A szünetekben bevezeti a nézőket a színfalak mögé, végigjárja a kulisszát és még az előadás színészeivel, rendezőivel, alkotóival is beszélget majd. A SzínházTV-n olyan előadásokat nézhetünk meg, mint például A szerelmesek házai (Radnóti Színház), Jeanne d’Arc (Katona Színház), Second life avagy kétéletem (Orlai Produkciós Iroda) és a Szőke Ciklon (Játékszín).

Forrás: SzínházTV

Mivel mindkét streaming-szolgáltatás viszonylag új még, ezért az első közvetítések alatt több probléma is fellépett. Az e-színházon játszott A padlás című előadásra akkora volt az érdeklődés, hogy a rendszergazdák nem tudták feldolgozni a nagy mennyiségű jegyvásárlást, így voltak olyanok, akik nem kapták meg az előadás linkjét és lemaradtak a produkcióról. A SzínházTV az Egy őrült naplója közvetítésén tapasztalt technikai nehézségeket, ami miatt sajnos nem tudták teljesen leadni az előadást. Mindkét felület munkatársai dolgoznak a hibákon és kárpótolni fogják a nézőket.

Online kiállítás, aukció

A technikai problémákkal együtt is talán a színházaknak van a legkönnyebb dolguk kialakítani a helyüket az online térben, azonban nem szabad megfeledkeznünk a többi művészeti ágról sem. Tavasszal is több külföldi virtuális tárlatot járhattunk be, itthon a szegedi REÖK kiállítását tekinthettük meg így; reméljük, hogy most is készülnek valami izgalmassal a múzeumok és galériák.

November 20-án egy nagyon érdekes és egyedülálló aukcióra fog sor kerülni online, a Falra Fel! Plakátaukcióra. Az idén negyedik alkalommal megrendezett árverésen különleges plakátokra lehet licitálni, amelyek korábban nem voltak kiállítva. A több mint 150 tételből álló katalógus, amely filmes, zenei, kiállítási, propaganda- és reklámplakátokat is tartalmaz, online elérhető és átlapozható.

Forrás: Falrafel

Habár az élő, jelen idejű művészet varázsát nem lehet online, képernyőn keresztül visszaadni, mégis becsületre méltó, hogy az alkotók a közönség érdekeit szem előtt tartva így is megpróbálnak utat keresni hozzánk, és ezekben a nehéz időkben sem engedik el a kezünket.

Források: e-színház, SzínházTV, welovebudapest

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]