Corvinusos diplomát akarnak a kertészetis hallgatók

Diákok és oktatók együtt tüntettek tegnap délután az Emberi Erőforrások Minisztériumának székhelye előtt, miután a felsőoktatási államtitkárság bejelentette: hivatalosan is a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolják a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi-, Élelmiszertudományi- és Tájépítészeti Karát. A hallgatók ragaszkodnak a corvinusos diplomához, és jogosan aggódnak a változtatások miatt.

Palkovics László szerint a csatlakozás eredményt hozhat, a két intézmény kiegészítené egymást. A SZIE képzései közül ugyanis jelenleg hiányzik az élelmiszertudomány oktatása, ráadásul az együttműködéssel megvalósulna mindennek a műszaki háttere is, ami a budai campuson mindeddig nem volt meg. Gödöllőn egy erős, agrárközpontú felsőoktatási centrum valósulna meg az összevonással.

Az oktatók és a karok vezetői elmondták, az integrálással valószínűleg rosszabb helyzetbe kerülnének. Így történt 2000 és 2003 között is, amikor a Corvinus budai karjai a SZIE-hez társultak. Tehát az elképzelések már korábban sem működtek. Tartanak attól, hogy nem kapnák meg az elegendő támogatást a saját terveik megvalósításához, mivel az Állatorvos-tudományi Kar kiválása gazdaságilag nehéz helyzetbe hozhatja a Szent István Egyetemet.

Döntés született a Villányi úti épületek sorsáról is, ahol a halaszthatatlan felújítási munkálatok megkezdése mellett más változtatások is történnének. Ennek keretében ide költöztetnék a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karát a Thököly útról. Következésképpen a korábbi hírekkel ellentétben a Corvinus Budai Arborétumát nem adják el, Palkovics László egyetértett azzal, hogy a terület nemcsak értékes, de fejlődésképes, és továbbra is része lesz a magyarországi felsőoktatásnak.

A legfontosabb kérdés azonban, hogy mi lesz a hallgatók végzettségével, ugyanis sokan a Corvinus presztízse miatt választották az egyetem valamely budai karának képzését. Az államtitkár véleménye szerint a „kertészetis karok” nem fognak veszíteni vonzerejükből, ha már nem a BCE neve alatt működnek és az sem igaz, hogy a (magyar és) külföldi hallgatók csak az iskola neve miatt tanulnak itt. A diákok viszont nem akarnak SZIE-s diplomát, ők a Corvinust választották a felvételikor.

forrás: Index
Kép forrása: mtro.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]