Megújul a szoctámrendszer az ELTE-n

Szeptembertől az ELTE összes karán egységes igazolási- és pontrendszerben adhatják le rendszeres szociális támogatás pályázataikat az egyetem hallgatói. Az új rendszert az Egyetemi Hallgatói Szociális és Ösztöndíjbizottság dolgozta ki minden kari részönkormányzati tisztségviselő részvételével. A hallgatói normatíva rendszeres szociális támogatásra fordítandó része így egyetemi szinten is sokkal igazságosabb lehet. A bekért igazolástípusok és a pontok változása minden kar pályázó hallgatójának kiemelt figyelmét követelik meg ebben a pályázati időszakban.

Egészen eddig különböző összegű támogatást kaphattak az ELTE különböző karára járó testvérpár tagjai – annak ellenére, hogy azonos körülmények között élnek. Június végén az ELTE Szenátusa elfogadta azt a HKR módosítását, melynek értelmében lehetővé válik, hogy a rendszeres szociális támogatásokra fordítandó, törvényben rögzített hallgatói normatívát egy közös, egyetemi keretből kapják meg az egyetem hallgatói. Így ezek után, ha a testvérpár tagjai két külön karon pályáznak, és pályázataikat az adott karon bírálják is, az azonos pontszámra azonos összegű támogatást fognak kapni.

Ehhez azonban szükség volt az egész egyetemen egységes pontrendszerre. Eddig a törvényi szabályozás keretein belül a karok maguk dönthettek a pontrendszer kialakításáról. A különböző kari rendszerek között jelentős különbségek – a pontok arányait eltekintve – korábban sem voltak, de csak a teljesen megegyező pont- és igazolásrendszer tudja igazságosan működővé tenni az új pályázati struktúrát.

Szeptemberben már minden kar hallgatója a Neptun felületén adhatja le rendszeres szociális támogatás pályázatát. A kérdésekkel kapcsolatban továbbra is a kari bizottságok tagjaihoz lehet fordulni. A pályázatok mindig az adott félévre lesznek érvényesek, tehát az ELTE BTK-n is kialakításra kerül a féléves pályázati rendszer.

Az igazolásoknál gyakran további dokumentumokra lesz szükség, szigorodik például az öneltartó státusz igazolása. Az új pontrendszer a kari ponthatárokat is megszünteti, a központi ponthatár azonban a korábbi kari pontrendszerek arányait fogja követni.

Az új rendszer megszünteti az alapkarválasztás problémáját is, mely főleg a tanári mesterképzésre járóknál okozott problémát. A Neptunban leadott pályázat ugyanis automatikusan annak a karnak a bírálóihoz kerül majd, ami a pályázó alapkara.

A részletes végleges pályázati kiírás augusztus elején várható – ezután körülbelül egy hónapjuk marad a pályázó hallgatóknak a megfelelő igazolások összegyűjtésére.

Fotó: Vörös Tamás

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]