Az ELTE a világ 1000 legjobb egyeteme között

A napokban hozta nyilvánosságra a Center for World University Rankings (CWUR) 2015-ös egyetemi rangsorát. A listán az ELTE mellett további 5 magyarországi egyetem is szerepel: Semmelweis Egyetem, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem, valamint a BME.

Az ELTE a 2014-es helyénél (371.) hátrébb került, idén a 458. helyen végzett, de ezzel az eredménnyel is a legjobb magyarországi egyetemnek számít a CWUR rangsora szerint. A Debreceni Egyetem viszont 6 helyet javítva a 667.helyen végzett. A Semmelweis Egyetem a 617., a Szegedi Tudományegyetem a 731., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 819., a Pécsi Tudományegyetem pedig a 892. helyet foglalhatta el a listán. A top 10-ben 8 amerikai és 2 brit egyetem kapott helyet. A ranglétra tetején – csakúgy, mint a tavalyi évben – a Harvard, a Stanford és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) szerepel. Ezeket a Cambridge, majd az Oxford University követi. Továbbá a Columbia, a University of California, Berkeley, a Chicagói Egyetem került még be a legjobb 10 közé. A Yale, a tavalyi 10. helyezett idén kiesett a top 10 közül. Helyét a Cornell University vette át.
A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket: az oktatók kiválósága, a végzett hallgatók elhelyezkedése, a karok/oktatás minősége, a publikációk száma, az idézési arány, befolyás nagysága, széleskörű hatás és a szabadalmak száma alapján. Az oktatás minőségét az alapján mérik, hány nemzetközi díjat nyertek az intézmények volt hallgatói, a végzettek elhelyezkedésénél azt nézik meg, hányan töltenek be ügyvezetői igazgatói (CEO) pozíciót a világ vezető cégeinél.
A CWUR teljes listáját itt találjátok.

Forrás: http://eduline.hu/felsooktatas/2015/7/17/cwur_rangsor_2015_elte_semmelweis_debreceni_32OKZ1

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]