Emelkedett a szociális támogatás ponthatára

Meglepően sokat, 5 pontot emelkedett az előző félévhez képest a szociális támogatás ponthatára, de a támogatás összegének számítási módja is változott az előző félévhez képest. Cikkünkből megtudhatjátok a ponthatárt, és azt is, hogy a pontszámotokkal mekkora szoctámra számíthattok a kategóriától függően.

2015/16/2 félév rendszeres szociális ösztöndíj (kategóriától független) ponthatára:

30 pont. 

Nemcsak a ponthatár, hanem a pontszámítás módja is változott az előző félévhez képest: a 30 pontért járó összeg 13 ezer forint – ha valakinek ennél több pontja van, akkor a 30 feletti pontjaiért egyesével 400 forintot kap, tehát például 31 pontra 13 400, 32 pontra 13 800 (és így tovább) forintot.

A fenti pontszámítás azokra vonatkozik, akik nem esnek bele az A kategóriába (azaz kategórián kívüliek vagy B kategóriások).

Az A kategóriásokra az alábbiak vonatkoznak:

 • 57 pontig 23 800 forintot kapnak azok az A kategóriás pályázók, akik a 30 pontot elérték,
 • 57 pont felett pedig a 13 000 forint és a 30-on felül eső pontokra pontonként 400 forint jut, azaz például 58 pontra az A kategóriában 13000+28*400=24200 forint jut.

Az első (dupla) utalásra március 11. körül számíthattok.

Forrás: osztondij.elte.hu

Kép: erdmost.hu

 • Demokratikus Koaláció SaulFIFA

  remélem nem fogunk éhen halni :(((((((((((((

 • Éhező Kollégista

  63 pontom van előző félévbe 65 volt pedig rosszabb helyzetben van a családom…előző félévben 45500Ft ot kaptam most meg 26200Ft-ot fogok ?Mégis miez ? 15000Ft a kollégium havonta akkor marad 11200Ft megélni ? Úgy látszik a tanulmányaim kárára munkát kell vállalnom teljes állásban…Vagy csak én vagyok a buta és félreértettem valamit ?

  • asd123

   Szólj apádnak menjen el dolgozni 😉

   • Éhező Kollégista

    Bocsi hogy az én apám nem nem segít kamionosoknak megkönnyebbülni benzinkutakon mint a tied de gondoltál arra hogy esetleg már nem él vagy talán nem él velünk ? Vagy akár ha velünk is él akkoris mi az isten közöd van hozzá? Tanulj meg gondolkozni légyszíves és ne próbálj menőzni az ignoranciáddal 😉

    • Demokratikus Koaláció SaulFIFA

     nos, ez gyorsan eszkalálódott

     • Éhező Kollégista

      😀 megesik az ilyen

     • asd123

      De tök jó nekem tetszik ahogy a szerencsétlen sír:))

     • Demokratikus Koaláció SaulFIFA

      neked szerencsére nem kell aggódni, a tolószékesek minden évben sok szoctámot kapnak

    • asd123

     Képzeld az én apám sem él anyám egyedül nevel minket és mégsem sírunk….sőt még egy vas szoctámot sem kapunk…..nah ezt tedd zsebre öreg sírsz h kevesebb ingyen mani jön…fáj h melózni kéne?
     Tanulj és kapsz ösztöndíjat vagy melózz és ne itt sírj.

     • Éhező Kollégista

      :DDD most jössz a meséddel haver mivan még amit nem mondtál el nekünk ? :O Mindjárt kitalálod hogy apád meghalt a 3.világháborúban mert előreutazott a jövőbe a vibrátorával :DD Én nem azért sírok mert “kevesebb ingyen mani jön” hanem azért mert még csak most jelentették be hogy ilyen drasztikus változás lesz 😀 és mivel te nem tudod elmesélem hogy munkát nem egy éjszaka talál az ember szóval ha időben szólnak akkor időben szerzek munkát 😉

     • asd123

      A mesés ??
      mindenki magából indul ki….szép meséd van neked…vagy ha nem akkor meg szép ingyenélő vagy….Nem vagyok a haverod és aki egy éve nem csinál már semmit az nem is nagyok akar munkát sem találni….Sajna itt ez a jellemző h a kisebbség (többség) csak a segélyt várja ingyen él és mikor azt mondják h tudod mit most már valamit te is csinálj rögtön sír a szája. Azért a neten még itt betyárkodsz okso teló? laptop? vagy mindkettő? nocsak nocsak, csak nem van még is pénz….?

     • Éhező Kollégista

      Igen van okostelefonom es laptopom is…húha milyen egy ingyenélő vagyok hogy a munkával keresett pénzemet elektronikai ezközökre költöttem.Es te beszelsz nekem arról hogy” itt betyarkodom” erre te kezdted el sertegetni a családom..az interneten éled ki magad mert anyuci nem szeret már ? :'( …ja es mellesleg nem vagyok kissebbsegi(“többségi”) de jo hogy ha valaki szegény akkor egyből jönnek azzal hogy biztos kissebbségi.És mi az hogy egy éve nem csinalok semmit ?Most teljes idejű állást keresek mert az eddigi részidős állás amiből a családom támogattam így már nem elég.De látom az előítélet és a kissebbségi komplexus elvakít.

     • asd123

      Nah jó te nyertél igazad van azt kellet volna mondanom szüleid…
      de tudod mit azért még adhatok egy tippet anyádnak: többet kereshet ha nem csak a sarokig megy munkát keresni:DDD

     • Éhező Kollégista

      Aha kérhetek mégegy tippet ? a tied melyik sikátorba jár ? tudom gombás meg elég csúnya de ha egy ilyen hülyegyereket képes elviselni akkor mindenre képes és kellene 1 ember betonozni.

     • Éhező Kollégista

      meg azért vicces hogy én érveket sorolok neked te meg csak sértegetni próbálod a szüleimet…mintha számítana egy 150kg-os pattanásos arcú szűz kisfiú véleménye…pedig tehetnél valami jót is a társadalomnak például ne szívd el az oxigént az értelmes emberek elől…de mindegy rádhagyom mostmár az egészet mert ez olyan mint a tudományról veszekedni egy “hithű” kereszténnyel

   • Demokratikus Koaláció SaulFIFA

    van egy jó vízilovas videóm, szeretnéd látni?

   • Egy TTK-s

    Hogy lehetsz ekkora paraszt? Tisztában vagy vele, hogy milyen helyzetben van az, aki 63 pontot összeszed ezen a nyomorult pályázaton, és, hogy hány órát kell a hivatalban ülni a megfelelő iratokért? Nem kívánom neked, hogy ilyen helyzetben legyél…

   • a-a

    Mióta tehet bárki arról hogy a szülei munkanélküliek, vagy minimálbérért küszködők? Ne járjon egyetemre valaki azért mert olyan családba született ahol nem támogatják? Az ingyenélő te vagy, aki a saját anyján csüng még ennyi idősen is, és arra hívja fel mások figyelmét hogy küldjék dolgozni a szüleiket, hogy adjanak még pénzt… :DDDD Engem egy forinttal nem támogattak a szüleim bár tisztességes állása van mindegyiknek, viszont van 2 testvérem, a szülők fizetése pedig 100 körüli, így úgy döntöttem a saját lábamra állok. Diákmelóval + szoctámmal és tanulmányi ösztöndíjjal kiperkáltam magamnak mindent, nem pedig anyámhoz mentem jajveszékelni hogy menjen még egy állást vállalni. :DDDD Na ez az igazi ingyen élés, te életképtelen… felnőtt létedre ne a muttert pumpold, főleg ne adj ilyen tanácsot annak aki dolgozna. Te is szólhatnál apádnak hogy verjen pofán párszor mert egy primitív kitartott csicskát nevelt belőled, szerinted érdekelni fogja? Attól hogy szólsz nemfog apád IQ-ja megnövekedni, se anyádé, és a kérdező se apja se fog elmenni dolgozni. ;DDD Na menjél húzd le őket egy ezressel aztán kólázzál be belőle.

    • asd123

     Jó tipp köszi a kóla mindig jöhet bár nekem egy ezres nem elég abból nem tudok bekólázni:(

     ui:Remélem azért szentnek nem gondolod magadat, te dolgos állampolgár :) Jah tényleg fekete meló jól fizet? :))

     • a-a

      A diákmeló miért fekete? Még ezzel se vagy tisztába, olyan szinten közöd nincs a munkához, te anyuci kitartott csecsszopója. :DDD Az alaptalan, légből kapott dolgokkal kapcsolatos támadásaid pedig csak aláírások arra, hogy igazam van, mivel ezekkel próbálod elterelni a figyelmet arról mennyire sötét és égő vagy. :DDD Ezt lehet otthon benyalják neked amikor csikarod a zsebpénzt, de nálam nem jött be. Hagyd inkább a hónaljszagú erőlködéseidet, itt már beégtél, kár az izzadtságért.

  • Szociológus lángszóróval

   dolgozzál. ahogy sokan mások.

 • Büdösbőccsész

  Na ez katasztrófa. Ez orbitálisan kevés.

 • Annie Montrose

  Komolyan, mindenre számítottam, csak erre nem. Ezt így hogy sikerült kitalálni? Jó lenne, ha nem a szoctámosok pénzéről lenne még egy bőr lehúzva…

 • Hakeem12

  “Sajnos a kisebb féléves keret, illetve szükséges kollégiumi felújítások miatti átcsoportosítások következtében az előző félév kiemelkedően magas ösztöndíjai után kb. 20%-kal csökkent a kiosztható összeg” Mivel 20%-kal csökkent a keret , ezért 43 százalékkal kell csökkenteni az egy pontért járó összeget. Fair deal.

  • Annie Montrose

   Pontosan! Jól látod kedves barátom!

 • Bocsesz

  “57 pont felett pedig a 13 000 forint és a 30-on felül eső pontokra pontonként 400 forint jut, azaz például 58 pontra az A kategóriában 13000+18*400=24200 forint jut.”

  Ez a számítás nem korrekt.

 • Andrea Gyimes

  Nem tudom hogy sikerült ezt, de olyan “jó” lett az új számítási mód, hogy ugyanolyan szociális helyzetre feleannyi pénzt kapok mint előző félévben.. Köszönjük ELTE!! (Y)

 • Egy TTK-s

  Látom nem csak én akadtam ki azon, hogy a 74 pontomra csak 30600 Ft-ot kapok… Halmozottan hátrányos helyzet mellett, úgy, hogy a családi jövedelem 20 e Ft alatt van fejenként ( ,meg amúgy összesen…). Hihetetlen, hogy a legnyomorultabbaktól vették el a pénzt. Már így is dolgoztam egyetem mellett és majd megszakadok, de ezután a jó átlagom után sem számítok majd nagy pénzre. Ez szánalmas. #magyarországjobbanteljesít

  • Agazda

   Ez tényleg már a legalja… Rettentően sajnálom a helyzetedet, bárcsak lehetne tenni valamit. De ezek a kedves bizottsági tagok is csak lazsálni járhatnak be, tervezés nincs az tuti..

 • Agazda

  Szóval hiába van majd kétszer annyi pontja az embernek, ugyanúgy annyit kapjon mint aki épp h befért a ponthatárba??
  És ha még feltételezzük h akinek 30 helyett 60 pontja van, az legalább 10szer súlyosabb körülmények között él. Hát gondolkozzunk már picit emberek! Baszottul nem érdekel mire ment el a pénz e helyett
  Ezek szórakoznak velünk. Nem lehetett volna pl ezzel előre kalkulálni és egyenletesebben elosztani a kifizetéseket? Talán mint egy felelős bizottság..

 • Szociológus lángszóróval

  mekkora szarvihar alakult ki gyerekek. fúj. és ti vagytok egyetemisták.