Diáklányok az IT-szektorban

Programozás már gyermekkorban, méghozzá lányként? Egy szervezetnek köszönhetően napjainkra ez a kombináció hazánkban sem olyan elképzelhetetlen, ugyanis hatására egyre több diáklány érdeklődik az IT (Information Technology) – képzések iránt. A program indulása óta csaknem hétszáz magyar lány vett részt valamilyen rendhagyó informatikai képzésben a szervezetnél.

A programozási tudás lassacskán ugyanolyan fontossá válik, mint az olvasási és az íráskészség. Ezért is foglalkoznak világszerte egyre többen a programozás általános iskolai oktatási módszertanának kialakításával. A legnépszerűbb tanítási módszerek élményorientált foglalkozások, melyek gyermekeknél különösen hatékonyak.

Magyarországon erre példa a 2014-ben nagy lendülettel indult, lelkes tech-vállalatok és -szakemberek támogatásával működő Skool szervezet. A skoolosok töretlen célja, hogy újszerű oktatási formában keltsék fel a fiatal lányok érdeklődését a technológia iránt. A programhoz azóta Magyarország vezető IT-vállalatai is csatlakoztak, köztük az EPAM, Magyarország egyik legnagyobb szoftverfejlesztő vállalata is.

A Skool indulása óta csaknem hétszáz 8-18 év közötti lány került közelebb a programozás világához, és ismerték meg az informatikai szakma nyújtotta karrierlehetőségeket. Meggyőződésük, hogy a lányoknak helyük van a szektorban.
dncmhv
A programokat önkéntességi alapon szervezett csapat támogatja szakmailag – a diákokat tulajdonképpen mentorok segítik a tanulásban. Major Zsófi, a Skool társalapítója elmondta: „A tech ismeretek mellett olyan készségek fejlesztésére is fókuszálunk, mint például az önbizalomnövelés, az ambíció, a problémamegoldás és kritikus gondolkodás.”

A február 20-i workshopjuk témája a videojáték-fejlesztés volt. Majdnem harminc 12-14 év közötti lány, előzetes programozói ismeret nélkül egészen bámulatos szintre fejlődött egyetlen délután alatt.

Forrás: edupress.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]