Online nyílt napot rendez az ELTE IK

2020. december 3-án online nyílt napot tart az ELTE Informatikai Kar. A nap során a résztvevők ismereteket szerezhetnek az ösztöndíjakról és a tanulmányok menetéről, megismerkedhetnek oktatóikkal és hallgatótársaikkal, valamint érdekfeszítő előadásokat hallgathatnak meg az informatika különböző területeivel kapcsolatban. A nyílt napon való részvétel regisztrációhoz kötött.

A nyílt napra itt lehet regisztrálni 2020. 12. 2-a 12 óráig.

Az eseménysorozat megnyitójára délután 3-kor kerül majd sor, amely után Dr. Horváth Zoltán dékán 45 percben bemutatja az Informatikai Kart, majd Deák Dalma, az ELTE IK HÖK elnöke tart rövid köszöntőt a résztvevőknek. Ezt követően a hallgatók különböző, sokszínű előadásokat tekinthetnek meg 16:00 és 18:00 között.

A 16:00 és 16:30 közötti idősávban Dr. Kozsik Tamás dékánhelyettes tart előadást A programozási nyelvek sokszínűsége címmel, amely során a résztvevők a nyelvek különbségeit és hasonlóságait a gyorsrendezés algoritmus különböző megfogalmazásain keresztül vizsgálják.

Ugyanezen intervallumban bemutatkozik a szombathelyi duális gépészmérnöki képzés. A duális képzés során a hagyományos BSc képzésen túl partnervállalatoknál végzett tematikus szakmai gyakorlatok során fejleszthetik tudásukat a hallgatók. A duális képzés során hat nagyvállalat működését is megismerhetik a diákok. Az előadást Bak Árpád, az ELTE IK Savaria Műszaki Intézet egyetemi docense tartja.

16:00 és 18:00 között egy live stream során bemutatásra kerül az EIT Digital Master School. A kétéves mesterképzés lehetőséget biztosít arra, hogy a hallgatók 1+1 évet töltsenek különböző országok egyetemein – a képzés végén pedig két teljes értékű diplomát kapnak. A EIT Digital Master School-t Kiss Eszter, az ELTE IK CLC – Akadémiai-ipari Együttműködési Központ nemzetiközi hallgatói tanácsadója mutatja be.

Délután 4-től Dr. Hajder Levente, az ELTE IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszékének tudományos főmunkatársa tart előadást, melyből a résztvevők megismerhetik a képekből történő háromdimenziós modellek előállításának folyamatát.

Több előadás két időpontban, 16 és 17 órától is meghallgatható:

  • Megtekinthető lesz Horváth Gábor PhD-hallgató prezentációja, melyben bemutatja a Google, Apple és Microsoft mérnökeinek hétköznapjait saját tapasztalatai alapján.
  • Részt lehet venni Gera Zoltán egyetemi tanársegéd nyílt forráskódú projektekről szóló előadásán, melyben az ötletek közösségi fejlesztéséről, a szükséges platformokról és technológiákról tanulhatnak a hallgatók.
  • Számítógépes hálózatok jelene és jövője, avagy hogyan lett a hardverből szoftver címen tart előadást Dr. Laki Sándor egyetemi adjunktus e két időpontban. A prezentáció a programozható hálózatok világának új irányait fogja bemutatni, reflektálva az elmúlt 10-20 év hatalmas technológiai fejlődésére.
  • Ugyanígy két alkalommal lehet megtekinteni az élelmiszer-előállítás és az informatika kapcsolatáról szóló előadást is. A Föld növekvő népessége miatt az erőforrásokat egyre hatékonyabban kell kezelni és felhasználni – ebben van kulcsfontosságú szerepe az informatikának. A környezetkíméléssel is összekapcsolódó témáról Angyalné Dr. Alexy Márta, az ELTE IK Adattudományi és Adattechnológiai Tanszékének adjunktusa tart előadást.
  • Ugyanekkor Pál Márton és Hajdinákné Vörös Fanni PhD-hallgatók, illetve Dr. Kovács Béla egyetemi adjunktus az ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Intézetéből az ipari drónok technikai felépítéséről, valamint felhasználásukról tartanak ismertetőt.
  • Ugyanezen időpontokban Soós Sándor, az ELTE IK Savaria Műszaki Intézetének munkatársa tart előadást a számítási felhőről, pontosabban a közös dokumentumszerkesztésről számítógépen, tableten és okostelefonon.

Aki az előadások mellett megismerkedne konkrét cégek működésével, jó hír: ugyanezen két-két kezdőidőponttal három különböző óriáscég tart bemutatót:

  • A BOSCH két munkatársa, Lengyel Dávid és Gyimothy Dávid az önvezetés fogalmáról, technikai körülményeiről tart előadást, visszatekintve az elmúlt tíz év fejlődésére a személygépjárművek terén.
  • Kovács Benedek az Ericsson delegáltjaként egy mesterségesintelligencia-alapú alkalmazást demonstrál, illetve magyarázatot ad arra, hogy miként teszik lehetővé az AI-applikációkat az 5G hálózatok az edge computing segítségével.
  • Naray Miklós a Morgan Stanley és az ELTE együttműködésének történetét mutatja be, kiegészítve egy rövid szakmai előadással.

Egy 16:00-tól 18:00-ig tartó live stream során az ELTE IK Diáktámogató Központjának feladatairól, szolgáltatásairól, lehetőségeiről tartanak előadást Mihály Albert és Pásztor-Nagy Anett diáktanácsadó pszichológusok, majd a program második felében egy hallgatóval készült interjú is megtekinthető a gólyák integrációját segítő programmal kapcsolatban.

Startup építés – alternatív karrierút informatikusoknak című rövid beszélgetésen lehet részt venni délután 4-től az ELTE IK Innovációs Laborjának szakmai koordinátorával, Málnay Barnabással. A program betekintést biztosít az innovációs ötletek kidolgozásainak lehetőségeibe, illetve a startup-cég építésbe.

Aki nem erre az előadásra nézne be, az ugyanekkor, azaz délután 4-kor a technológia fontos női alakjairól szóló előadáson vehet részt a Kahoot!-on keresztül, Dr. Szlávi Anna egyetemi adjunktus prezentálásában. Szó lesz többek között a világ első programozójáról, a Google keresőjének anyjáról, az online randizás feltalálójáról.

Végül egy utolsó programajánlat négyórai kezdéssel: Dr. Bernát Péter egyetemi adjunktus segítségével a Fall Guys ügyességi játék kétszemélyes változatát készíthetik el a résztvevők a Scatch-ben. A program alapjainak ismerete előny, de teljesen kezdőként is teljesíthető a feladat.

Regisztrálni ezen a linken lehet 2020. 12. 2-a 12 óráig.

További információk itt találhatók.

Kiemelt kép forrása: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]