Bölcsész vagy és van egy jó szemináriumi dolgozatod? Így kereshetsz vele pénzt!

Mint minden félévben, az ELTE BTK HÖK ezúttal is kiírta a Tudományos Ösztöndíj Pályázatot. A dolgozatok leadási határideje: 2020. december 4. 14:00.

Amennyiben idén valamelyik órád kapcsán egy téma igazán érdekelni kezdett, annyira, hogy a kutatásod minimum 40 000 karakteres dolgozattá bővítsd, tiéd a lehetőség, hogy publikációra és ösztöndíjra váltsd. De itt lehet az ideje a félévek óta a számítógép eldugott mappáiban porosodó, soha meg nem írt, de izgalmas kutatási ötleteknek is, hogy végre világot lássanak! Sőt, egy (régebbi vagy majdani) konferenciaelőadás írásos anyaga is kiváló helyet kaphat most…

Az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata ugyanis, mint minden félévben, ezúttal is közzétette felhívását a Tudományos Ösztöndíj Pályázatra (TÖP). A pályázat célja, hogy a(z akár órai keretek között készülő) hallgatói tudományos munkákat összegyűjtse, és ezt a tevékenységet egyedileg megállapított egyszeri pénzjutalommal támogassa. Mivel a pályázás feltétele a szakoktatói ajánlás, így az oktatók és a hallgatók közös munkáját, a dolgozat kapcsán kialakuló szakmai diskurzusát is ösztönzi a pályázat, noha témavezető választása nem kötelező.

Még egy fontos nyeremény járhat a pályázással: amennyiben a bírálóbizottság támogatja a dolgozat megjelenését, és ehhez a hallgató is hozzájárult, a tudományos dolgozatot publikálják egy, az ELTE BTK HÖK által kezelt felületen. Ez, praktikus szempontból, később is jól jöhet: pontot ér például a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj megpályázásakor, de a doktori jelentkezésnél is.

Hogy mit is kell a TÖP elnyeréséhez tenni?

  • Írni egy 40-80 000 karakter terjedelmű, a tudományos dolgozat követelményeinek megfelelő tanulmányt. (A címlap, a tartalomjegyzék és a bibliográfia nem számít bele a terjedelembe.)
    • Ez lehet önálló, kurzushoz nem kötődő kutatómunka eredménye, de akár bővített szemináriumi dolgozat is. Fontos, hogy mivel a pályázat a hallgatókat az alapvető kötelezettségein túli munkájában hivatott támogatni, címbejelentett szakdolgozat nem adható be rá, még résztémája sem!
  • Formailag a Chicago hivatkozási rendszerben hivatkozni, legalább 8 szakirodalmi tétellel.
  • Tanári ajánlást csatolni a dolgozathoz.
  • A formai követelményeknek megfelelő dolgozatot, szabványosított címmel, .docx formátumban elküldeni a BTK HÖK oldalán kialakított felületen keresztül.
  • A pályamunkát két példányban kinyomtatva, kitöltött pályázati lappal együtt leadni az ELTE BTK HÖK irodájában.
  • Mindezt 2020. december 4. 14:00-ig tenni meg.

A TÖP-re jelentkezhet minden graduális képzésben részt vevő hallgató, aki juttatásképes. (Doktori hallgatók, másoddiplomások, oktatói státuszban lévők nem támogathatók.) Fontos, hogy egy hallgató csak a szakját/szakjait/minorját/minorjait gondozó intézethez adhat be pályázatot, és oda is maximálisan kettőt; több dolgozat is beadható tehát, de csak a legjobbat jutalmazzák az ösztöndíjjal. A dolgozat társszerzővel is készülhet, ebben az esetben az ösztöndíj feleződik a szerzők közt.

A pályázat lefolyása pedig a következő: a beérkező pályamunkákat a Bírálóbizottság értékeli vagy elutasítással, vagy elfogadással; utóbbi esetben továbbítja a dolgozatot szakoktatóknak, akik értékelik, illetve publikálásra javasolják őket. Amennyiben egy dolgozatnak a helyesírása nem megfelelő, és csak ezért kerülne elutasításra, a pályamunkát 2021. január 31-ig van lehetőség újra, javítva feltölteni.

További információ és a kitöltendő űrlap itt található, valamint a BTK HÖK honlapján.

A kiemelt kép forrása: Polygraphus/Getty Images.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]