Egyetemünk kancellárja és az EHÖK is a KEK támogatói között

Scheuer Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellárja örömmel lett a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának fővédnöke, és a kancellár úr mellet az ELTE Hallgatói Önkormányzata képviseletében Kiss Edina is teljes vállszélességgel a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája mellett áll. A következő néhány kérdésből kiderül, miért is tartják fontosnak a rendezvényt.

Milyen szerepet töltött be a sport az életében?

Scheuer Gyula: A sport mindig is fontos része volt az életemnek, gyerekként és felnőttként egyaránt, amatőr sportolóként pedig, ha tehetem, még jelenleg is szívesen erősítem az ELTE kosárlabda csapatát a különböző sporteseményeken. Minden fiatalnak az élete részévé kellene válnia a sportnak, hiszen amellett, hogy általa teljesebb,  egészségesebb életet élhetünk, megtanít küzdeni, ösztönöz a kitartásra és önfegyelmet gyakoroltat, s ez rengeteget segíthet az élet minden területén.

A kosárlabda mellett nincs egyéb kapcsolata a futballal, esetleg a futsallal?

S. Gy. 35 éves koromig rendszeresen teremfociztam, bár meg kell jegyezzem, nem voltam túl tehetséges benne, és egy-két apró sérülés, valamint egy orrtörés után rádöbbentem, hogy ez a sport túl veszélyes számomra, így a focit inkább már csak a tévén keresztül nézem. Maradt azonban a kosárlabda, amit 12 éves korom óta űzök, próbálkozom a tenisszel is és szeretek úszni.

Miért tartja fontosnak a KEK védnöki szerepét?

S. Gy. A Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának megszervezése kiváló alapot ad az egyetemi sportélet fejlesztéséhez, építi a sport iránti elkötelezettséget, és erősíti a határokon átívelő magyar fiatalság összetartozását. Hiszem, hogy egy ilyen nagyszabású sportrendezvénynek létjogosultsága van és kitűnő lehetőséget ad arra is, hogy az egyetemi sportélet megmutassa magát a határon innen és túl. Az ELTE kancellárjaként eltökélt vagyok, hogy a sportolni, fejlődni vágyó hallgatóink, megfelelő körülmények között, minőségi szolgáltatások közül válogatva hódolhassanak a sport iránti szenvedélyüknek. Azért is teszek örömmel eleget a védnökségi felkérésnek, mert bízom benne, hogy a KEK-hez hasonló közösségi rendezvényeken, eseményeken született kiemelkedő eredmények, példaértékűvé, követendővé válnak a jövő fiataljai számára.

Képes lehet egy ilyen rendezvény az együvé tartozás érzését erősíteni?

S. Gy. A közösen szerzett élmények nemcsak emlékek, az elért eredmények nemcsak a polcon szépen csillogó érmek lesznek a fiataloknak, hanem ennél sokkal több: új kapcsolatok, barátságok születnek. Nekünk, az egyetem vezetőinek az a feladatunk, hogy teret adjunk és támogassuk a fiatalok közösség építő erejét erősítő rendezvényeket, és azok az egyetemek, akik ezen a tornán részt vesznek, partnerek ebben.

Miért fontos az Eötvös Loránd Tudományegyetem számára a KEK?

S. Gy. Az ELTE alapjában véve szolgáltató típusú egyetem, ahol a hallgatóinknak egyre több és tartalmasabb, az egészséges életmódra ösztönző rendezvényt, programot szervezünk vagy támogatunk. Évről évre azon vagyunk, hogy felmérjük a sportolni vágyó hallgatóink, egyesületeink, különböző karaink igényeit és elképzeléseit a sportolási lehetőségek palettájának színesítése érdekében. Szeretnénk, ha egyre több rendezvény házigazdái lehetnénk, hogy minél színesebb és nagyobb rendezvényt hozzunk az egyetem falai közé, csatlakozva országos és határokat átívelő kezdeményezésekhez. A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája pont ilyen esemény, ahol a sport és a játék szeretete találkozik a közösségek építő erejével. A sporton túlmenően az ELTE számára fontos cél, hogy ne csak a magyar felsőoktatásban játsszunk fontos szerepet, hanem a kárpát-medencei magyarság számára is meghatározó intézmény legyünk. A Kárpát-medencei magyarság iránti elkötelezettségünket ezen a rendezvényen való részvételünkkel is szeretnénk demonstrálni.

Miben kérték a KEK szervezői az EHÖK segítségét?

Kiss Edina: Kézzel foghatóan humánerőforrással és a kommunikációban tudjuk segíteni a rendezvényt, azonban fontosnak tartom megemlíteni azt is, hogy az elvi támogatásunkat maximálisan élvezi az esemény. Ezért is vállal a szervezésben komoly szerepet az ELTE HÖK sportügyi referense, Móczik Alexandra.

Miért fontos az EHÖK-nek a KEK?

K. E. A Hallgatói Önkormányzat számára mind a sport, mind pedig a határon túli hallgatókkal és hallgatói önkormányzatokkal való kapcsolattartás nagyon fontos. Célunk, hogy minél több fórumon sikerüljön velük kialakítani közös programokat és projekteket egyaránt. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy aktív szerepet vállaljunk a KEK szervezésében és a munkánkkal, valamint a jelenlétünkkel támogassuk a kezdeményezést.

Mit jelent az ELTE számára a rendezvény?

K. E. Nagyon fontosak az ilyen típusú rendezvények, nemcsak az intézmény, hanem a hallgatói számára is, hiszen megismerkedhetnek több olyan fiatallal, aki máshol, talán más körülmények között tanul, de a sportszeretete hasonló, mint az ELTE-s hallgatóké.

forrás: kek.elte.hu, kek.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]