Vár rád a balatoni nyár!

Eljött a nyár és miután lassan kipihenjük a vizsgák fáradalmait, itt az idő, hogy megpróbáljunk némi zsebpénzt keresni. A nyári melegben a diákok körében az egyik legnépszerűbb célpont a Balaton-part, ahol idén is nagyjából 10-12 ezer diák vállal munkát. A diákok többsége iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát, mivel így garantált a munkafeltételek és a bérkifizetés.

Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Ifjúsági és Diákvállalkozási Szekciójának elnöke a Metropolnak elmondta, hogy a leggyakoribb nyári diákmunkák közé tartozik az úszómesterség, a kempinganimátor, a kisegítő pincér, a mosogató, a szobalány, a konyhai kisegítő tevékenységek, a tolmácsolás vagy az idegenvezetés.

A Balaton körül nagyon népszerűek a hosztesz- és promóciós munkák, valamint a turizmussal kapcsolatos álláslehetőségek – tette hozzá Gyurácz Tibor, a Mind-Diák veszprémi irodájának vezetőjétől.

Diákmunka során általában órabérben vannak alkalmazva a tanulók, keresetüknek pedig el kell érnie a minimálbért, ami óránként bruttó 604 forintos órabért jelent. Azonban vannak olyan lehetőségek, ahol magasabb órabérrel lehet számolni, így hoszteszként akár 800-1000 forinttal. Diákként bruttó fizetésünket csak a személyi jövedelemadó terheli, ami fizetésünk 16 %-ának levonását jelenti.

Az iskolaszövetkezetek 16 – illetve nyáron 15 – éves kortól tudnak munkát ajánlani, 18 év fölött válik széles körű lehetőséggé a diákmunka.

Forrás: www.edupress.hu
Kép: www.lavorosud.it

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]