Emelkedett a minimumponthatár

Tavaly már 260 ponttal bekerülhettetek valamelyik alap- vagy osztatlan képzésre, ám ehhez képest idén megemelték a felvételi minimum ponthatárt 280 pontra. Ez azt jelenti, hogy ha nem éri el valaki a 280 pontot, akkor sem állami ösztöndíjas, sem költségtérítéses képzésre sem kerülhet be. A minimum ponthatárt az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal, de az egyéb jogcímen megkapható többletpontok nélkül kell elérnie a felvételizőknek.

Abban az esetben alakulhat ki magasabb ponthatár a 280 pontos minimumnál bizonyos alap- és osztatlan szakokon, ha az előre meghatározott kapacitásnál többen jelentkeztek. Ahol a jelentkezők száma kevesebb, mint a maximálisan felvehető diákok száma, ott 280 pont lesz a ponthatár és minden érvényes felvételi pontszámmal rendelkező jelentkező felvehető.

Azonban nem garancia a kapacitásnál kevesebb jelentkező arra, hogy mindössze 280 ponttal be lehet jutni az adott szakra. Ahogy az a felvételi tájékoztatóban is olvasható, az adott felsőoktatási intézmény dönthet úgy, hogy bár a jelentkezők száma nem haladja meg az intézmény kapacitását, a minőség védelme érdekében a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkező hallgatók számára a minimális ponthatárt.

Forrás: eduline.hu
Kép: bkf.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]