Mit tehetünk, ha szakot szeretnénk váltani?

Beadjuk a jelentkezést, majd felvesznek minket – jobb esetben arra a szakra, ahova legjobban szerettük volna. De mi van akkor, ha menet közben rájövünk, hogy nem ez az, amit tanulni szeretnénk? Hiába gondoltuk azt frissen érettségizve, hogy minden álmunk itt tovább tanulni, ha néhány félév után kiderül, hogy nem ez az a szakma, ami nekünk való. Ilyen esetben lehetőségünk van arra, hogy szakot váltsunk. Na de hány félévig tanulhatunk még ingyen, ha korábbi osztatlan képzésünkről váltanánk alapszakra, mikor nem kell visszafizetnünk a félbehagyott képzés költségét? Erre kaphattok most választ.

Amennyiben az osztatlan képzést hat aktív félév elvégzése után hagyod abba, csak akkor nem kell visszafizetned az állami ösztöndíjad felét, ha három gyermeket szülsz, illetve ha tartós betegség, baleset, szülés miatt nem tudod megszerezni az oklevelet.

Akkor, ha egy másik szakra szeretnél jelentkezni, és az utolsó aktív féléved utáni egy éven belül, felvételi útján el is kezded az újabb képzést, az szakváltásnak minősül. Ebben az esetben nem kell visszafizetned a korábban már felhasznált állami támogatás felét. Ha még van állami ösztöndíjas féléved, szintén a képzési idő másfélszerese áll rendelkezésedre ahhoz, hogy lediplomázz. Amennyiben ez nem sikerül mind az új, mind a korábbi képzés során felhasznált állami félévek költségének felét vissza kell fizetned.

Szintén fontos kérdés, hogy szakváltás esetén hány állami ösztöndíjas félévünk marad. Ha az osztatlan szak képzési ideje, amiről alapképzésre váltotok hosszabb, mint 10 félév, akkor 14 állami félév áll rendelkezésedre.

Forrás: eduline.hu
Kép: www.tenyezo.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]