Mi lesz a BTK E épületével?

Utána jártunk a Bölcsészettudományi Kar campusán elhanyagolt épületnek.

A Bölcsészettudományi Karon, a Puskin utca 9. szám alatt üresen áll egy épület: bemenni nem lehet, hiszen romos, balesetveszélyes. Mivel a D és az F épületek között van, ez az E épület lenne, de jellemző a helyzetére, hogy semmilyen néven nem emlegetik. 1949-től 2008-ig működött itt a budapesti orvosi egyNAZ_1034etemnek (a mostani Semmelweis Egyetemnek) például az Orvosi Vegytani Intézete is – a költözése óta látszólag semmi nem változott.

Az épület a 19. század második felében épült, aztán a 20. század második felében egy emeletet ráépítettek. A 2000-es évek elején több épületet is rendbe hoztak a BTK-n, de az „E épületre” azóta sem került sor: az Egyetem megtervezte a felújítást, de ezt 2011-ben leállították, mivel az állam közel kétmilliárd forintot zárolt az ELTE költségvetéséből. Az akkori tervek szerint itt olyan világszínvonalú filmstúdió és -laborok létesültek volna, melyek akár bevételi forrásokat is jelenthettek volna és az elméleti bölcsészettudományi képzést egészítették volna ki egy erős gyakorlati képzéssel.
Az ELTE Beruházási és Üzemeltetési Igazgatóságának vezetője, Deák Csaba mondta el oldalunknak, hogy Dezső Tamás, a Bölcsészettudományi Kar dékánja (akit Borhy László vált a poszton július 1-jén) hívta meg őket a kar épületeinek bejárására, körülbelül egy hónapja tekintették meg a romos épületet is: mennyire súlyos, mennyire életveszélyes a helyzet. Bár hivatalos becslés még nem készült arról, hogy mennyibe kerülne a felújítás, milliárdos összegről lehet szó. Az Egyetem és az Igazgatóság célja, hogy ne álljon így még évekig a teljesen lepusztult épület, ugyanakkor Deák Csaba elmondása szerint cél még nem fogalmazódott meg vele kapcsolatban. Az igazgató mentségül hozta fel, hogy még csak négy hónapja van jelenlegi pozíciójában, valamint azt, hogy a kari önállóság jegyében a Bölcsészettudományi Kar az érintett a kérdésben.

NAZ_1020

 

Azzal, hogy az Egyetemnek, illetve a karnak nincs célja az épülettel, némiképp ellentmond a balesetveszélyes épület bejárásának ténye, továbbá az, hogy nemrég pletykák kaptak szárnyra arról, hogy a Társadalomtudományi Kar költözik oda. Bár ez utóbbit a Bölcsészettudományi Kar Üzemeltetési Irodája cáfolta, további feltételezésekre adhat okot az is, hogy az épület sorsáról nem kívántak nyilatkozni.

Kipszer Zrt-t is megkerestük, mivel az Ifjúsági és az F épület, a Rákóczi út 5. és a Gólyavár 2006-os felújításáért is ők feleltek, valamint 2026-ig vállalták az épületek üzemeltetését, műszaki fenntartását, állagmegóvását, ugyanakkor úgy tűnt, hogy nem tudnak semmit a most üresen álló épület jövőjéről.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]