Megújulnak a gólyatáborok, az ÁJK és a TÓK csak orientációs napokat tart!

Az egyetem vezetése a hallgatói önkormányzattal együttműködve részletesen megvizsgálta az elmúlt évek szervezési gyakorlatát, és egy hosszútávú erőszak-megelőzési, áldozatsegítési koncepciót dolgozott ki – mondta el Jegyes-Tóth Kriszta, az ELTE kommunikációs igazgatója az MTI-nek. Idén az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Tanító- és Óvóképző Kar csak orientációs napokat tart az egyetemen.

Jegyes- Tóth Kriszta azt is elmondta, hogy a koncepció megalapozásaként az intézményen belüli erőszakot, előítéletességet, áldozati attitűdöket ősszel átfogó kutatás keretében tárják fel, amelynek eredménye alapján meghatározzák a további szükséges lépéseket. Hasonló kutatásokra a nemzetközi gyakorlatban már volt példa, de a magyarországi felsőoktatási intézmények közül elsőként az ELTE végez ilyen felmérést.

Zaránd Péter, ELTE Hallgatói Önkormányzatának elnöke elmondta, hogy már az idei nyártól szabályzat vonatkozik a gólyatáborok és orientációs napok szervezésére. A szabályzat részletesen kitér a felelősségi kérdésekre is, így immár tisztázódott, hogy a gólyatábori program tartalmi elemeinek meghatározása és lebonyolítása a hallgatói önkormányzat feladata és felelőssége. A részletes programtervet és a közreműködő személyeket azonban a Kar vezetésének előzetesen jóvá kell hagynia, amiért felelősséget is vállal.

Mindemellett a szervezők számára érzékenyítő tréninget szervez a hallgatói önkormányzat. A leendő elsőéves hallgatókkal közvetlenül kapcsolatban álló mentorok, seniorok, animátorok előzetes képzése kiterjed a váratlan helyzetek kezeléséhez szükséges kompetenciák, valamint az empátia erősítésére is. Fontos változás, hogy a gólyatáborokban is lesz pszichológus tanácsadás.
A szabályzat kitér a gólyatábori programokra is: nem szerepelhetnek olyan feladatok, amelyek keretében a résztvevők alkoholt fogyasztanak, vagy amelyek szexualitásra vonatkozó utalást tartalmaznak.

Jegyes-Tóth Kriszta kommunikációs igazgató szerint az erőszak-megelőzési és áldozatsegítési koncepció, a kutatás, valamint a gólyatáborokra és orientációs napokra vonatkozó szabályzat is azt mutatja, hogy az ELTE az erőszak minden formáját határozottan elutasító, a nemek egyenlőségét valló, befogadó és toleráns intézményi környezetet biztosít valamennyi hallgatója, oktatója és dolgozója számára.

Forrás: index.hu
Kép: people.inf.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]