Lapról Hangra projekt

A Lapról Hangra elnevezésű projektet az Informatika a Látássérültekért Alapítvány 2011-ben, a Fehér Bot Nemzetközi Napján indította. A projekt célja, hogy a meghallgathatóvá és az interneten keresztül letölthetővé tegyen vak és gyengénlátó emberek számára olyan újságcikkeket, amelyek csak nyomtatott formában jelennek meg.

A Lapról Hangra egy akár otthonról is végezhető közösségi szolgálat. Ha van pár szabad perced és hangfelvételre alkalmas telefonod vagy számítógéped, akkor bátran csatlakozz a felolvasókhoz! A még érettségi előtt állók számára külön kiemelendő, hogy a felolvasásokkal teljesíthető az érettségi feltételévé váló 50 óra közmunka.

Az újságok, folyóiratok többsége csak nyomtatott formában jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. Azonban a látássérültek a www.laprolhangra.hu oldalon az önkéntesek felolvasásában, akadálymentesen hallgathatják meg, valamint tölthetik le a felolvasott újságcikkeket.

A felolvasó projekthez ELTE-sek, volt ELTE hallgatók, vagy dolgozók is csatlakozhatnak intézményi szinten is.

Ha úgy érzed csatlakozni szeretnél a projekthez, küldj e-mailt a kkovacs@barczi.elte.hu címre a részvételi szándékodról és azt is írd meg, hogy havonta kb. hány cikk felolvasását vállalnád. A vállalás egy évre szól.

Néhány fontos tudnivaló a felolvasók számára:

  • 10 MB a feltöltési korlát, így a hosszabb cikkeket két részben kell feltölteni,
  • beküldéskor mindig meg kell adni a cikk címét; az újság nevét; a megjelenés évét; a lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot,
  • fontos jelezni azt is, milyen témakörbe sorolható az adott írás.

 

Forrás: www.laprolhangra.hu; karrierkozpont.elte.hu;

Kép: www.laprolhangra.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]