Tíz perc is elég ahhoz, hogy jót tégy

Március 9-én reggel 10-től délután 4 óráig bárki részt vehet a Lapról Hangra projektben, melynek célja, hogy látássérült emberekhez eljussanak kizárólag nyomtatásban megjelenő újságok cikkei. Ahhoz, hogy segíthess, csupán 10 percre és a hangodra lesz szükség: az önkéntesek például gazdasági, szakmai, női és ifjúsági lapokból olvasnak fel, és ezt a hanganyagot a szervezők diktafonra rögzítik.

A látássérült, tehát vak vagy gyengénlátó emberek életében is egyre nagyobb szerepet játszik az informatika. A speciális képernyőolvasó vagy képernyőnagyító szoftverek segítségével ma már a látássérült emberek is tudják használni a számítógépet, tudnak szöveget szerkeszteni, böngészni az interneten, e-maileket írni és olvasni. El tudják olvasni a legnépszerűbb híroldalakat és tematikus oldalakat, illetve a nyomtatásban is megjelenő újságok internetes változatát.

Továbbra is hátrányt szenvednek azonban a kizárólag nyomtatásban megjelenő újságok vonatkozásában, amelyek nem érhetőek el az interneten, elektronikus úton. Ma is számtalan ilyen újság létezik még, gazdasági hetilapok, női lapok, ifjúsági lapok, szakmai lapok sokasága, amelyeket a látássérült emberek egyáltalán nem érhetnek el. Ez jelentősen beszűkíti tájékozódási lehetőségeiket gazdasági, pénzügyi, szakmai oldalról csakúgy, mint a kikapcsolódás terén. A látó emberek körében pedig sokan vannak, akik szívesen segítenének látássérült embertársaikon, de nem tudják, pontosan hogyan tehetnék ezt meg.

Az ELTE vállalta, hogy a projekt sikeréhez egy éven keresztül havi fix kvótával járul hozzá, ehhez pedig önkéntesekre van szükség, akik egy 10-10 perc erejéig a javasolt szövegek közül diktafonra mondanak néhányat. A következő alkalom az Esélyszobában lesz, az ELTE BTK A épületének 046-os termébem, ahol az önkéntesek megismerkedhetnek látássérülteket segítő eszközökkel és az esélyszoba működésével is.

Add a hangod, és segíts!

Forrás: Add a hangod! IV. – Lapról Hangra az ELTE BTK-n

Kép: jokaiszinhaz.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]