Ezt kell tudnod a nőnapról

1910-ben a II. Internacionálé hozta létre a nőnapot, amellyel a választójog kivívását ünnepelték. Először a világon 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot, február utolsó vasárnapjára, 28-ra igazítva, majd 1911. március 19-én Németországban, Dániában, Svájcban és Ausztriában. Ez az alkalom a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja.

A II. Internacionálé 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határozott arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is elismert nőnapot tartanak, azonban megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés még ekkor. Végül csupán 1917-ben döntöttek úgy, hogy március 8-ra teszik a nemzetközi nőnap dátumát. A dátum kiválasztása nem volt véletlenszerű: 1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később az akkor uralkodó II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Oroszországban a mai napig munkaszüneti nap ez a nap.

Magyarországon 1914-ben tartották meg először a nőnapot. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

A nemzetközi nőnap eredeti célja az volt, hogy megemlékezzen az egyszerű, de mégis történelmet alakító nőkről; felelevenítse a nők évszázados küzdelmét, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon 1977-től.

Forrás: wikipedia.hu

Kép forrása: onegirl.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]