Merj segíteni!

Az alábbi írásban egy közösségi-kulturális programra szeretnénk felhívni hallgatótársaink figyelmét. Egy kis ízelítőt olvashattok a 8. alkalommal megrendezésre kerülő 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű rendezvényről. A fiatalok közhasznú tevékenységének nyilvánosságot biztosító akció a korábbi hagyományokhoz hasonlóan idén is október második hétvégéjén valósul meg. A népszerűsítés érdekében szeptember 14-én kampány indult, hogy minél többen csatlakozzanak az eseményhez.

Mi is az a 72 óra?
A kezdeményezés Németországból indult 2002-ben, Magyarországon pedig 2006-ban nyújtottak először segítséget a fiatalok a 72 óra keretében, amelyet a három történelmi keresztény egyház – a Magyarországi Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház – szervez. A kezdeményezés azonban mára már túlmutat az egyházi kereteken, 2007 óta országos szinten működik, és célja a tanulók megszólítása, figyelmének felhívása, hogy mennyire fontos az önzetlen segítés napjaink társadalmában.

csatl

Mit kell tenned, ha csatlakozni szeretnél?
A 72 óra hivatalos honlapján szeptember végéig jelentkezhetsz önkéntesnek, akár barátaid, ismerőseid bevonásával csoportosan is. A regisztráció után saját projektedet is megtervezheted, ehhez minden segítséget megtalálsz a weboldal Projekttervezés menüpontja alatt. A megnyitó után, október 8-án, csütörtök délután a résztvevők megkapják a feladataikat és a következő három napban bebizonyítják, milyen jó érzés kompromisszum nélkül tenni a környezetért és embertársaikért.

kuka

Milyen feladatokkal segíthetsz?
A fiatalok minden ősszel szociális, ökológiai és fejlesztő programok szervezésével és részvételével nyújthatnak segítséget. Azaz, a hulladékgyűjtésen, és közterületek tisztításán kívül számos lehetőség adott. Minden évben faültetéssel óvhatod természetünket. A szociális feladatok ellátásával segíthetsz beteg, idős és fogyatékkal élő embereken, és ezt megvalósíthatod kulturális, szórakoztató programok rendezésével is. Ha szeretnéd az akcióba hallgatótársaidat és fiatal ismerőseidet is bevonni, akkor az önkéntességet a számukra szervezett projekteddel is teljesítheted. Az óvodák, játszóterek felújításával, apróbb munkák elvégzésével saját környezetedet teheted élhetőbbé.

Ha kedvet kaptál az önzetlen segítéshez, akkor ne felejts el szeptember 30-áig regisztrálni. A Hol csatlakozhatok? lapfül alatt kiválaszthatod a neked legmegfelelőbb helyszínt, ahol önkéntes szeretnél lenni. A legfrissebb hírekről pedig az akció Facebook oldalán is tájékozódhatsz.

Ne feledd, október 8 és 11 között 72 óra kompromisszum nélkül!

Képek: 72ora.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]