Tájékozódni csak okosan: Educatio Kiállítás

Idén is kint jártunk az Educatio Kiállításon, amely nem tartogatott meglepetéseket, az eddig bevált koncepciót alkalmazták színvonalasan.

Ebben az évben az Educationak a Syma Csarnok adott helyet, ami nagyságával, megközelíthetőségével megfelelő választásnak bizonyult a rendezvény számára. Ismét sokan voltak kíváncsiak a kiállításra, ami nem is csoda, hiszen a felvételire készülő középiskolás diákok itt tudhatnak meg a lehető legtöbbet a felsőoktatásról, egyetemekről, főiskolákról, képzésekről – nem csak hazai, de külföldi tanulmányok terén is.

A csarnokba lépve hatalmas érdeklődést tapasztaltam a kiállítás iránt: a nagy számban megjelent diákok között voltak, akik szülővel érkeztek, mások osztálytársakkal, barátokkal jöttek. A standok terén is nagy volt választék, a legkisebb egyetemektől, főiskoláktól a legnagyobbakig szinte mind képviseltette magát. A standoknál már tapasztalt hallgatók nyújtottak segítséget különböző kérdésekben, felmerülő problémákban, emellett különböző szórólapokkal, tájékoztató kiadványokkal látták el az érdeklődőket. Sok standnál az adott karra, népszerű szakra jellemző érdekességet állítottak ki, így például egy autót, ami a járműmérnöki szakot szimbolizálta, de még kis robottal is találkoztam.

Az ELTE standját nagy érdeklődés övezte, az összes kar jelen volt. A stand körül megszólított diákok közül többen az Informatikai Karra szerettek volna bekerülni, mások a nemzetközi tanulmányok szakot célozták meg, de sokaknak még nem volt pontos elképzelése azzal kapcsolatban, hogy mi is érdekli őket igazán, így azért jöttek el a kiállításra, mert itt szeretnének tájékozódni a képzésekről.

Educatio - 2015

Középen, a nagyszínpadnál zajlottak az előadások, melyek közül az ELTE bemutatkozását volt szerencsém meghallgatni. Dr. Mezey Barna, az Egyetem rektora is beszédet tartott, illetve több, az Egyetemen végzett személyt is megkérdeztek az előadás során. Ők arról meséltek, milyen, az Egyetemen megszerzett képességeket tudtak hasznosítani később a munkaerőpiacon, és miért töltött be az ELTE fontos szerepet az életükben. Nyilatkoztak arról is, hova jutottak el, éppen mivel foglalkoznak, milyen kompetenciák kellenek ahhoz, hogy sikeresen vegyük az egyetemen fellépő akadályokat. Tanácsokkal látták el a hallgatóságot, és sok más információval gazdagodhatott, aki végighallgatta ezt a színvonalas előadást – nem csak magáról az ELTE-ről kaptunk információkat, hanem az egyetemi életről, később felhasználható praktikákról, és hasznos útmutatással gazdagodtunk.

Educatio - 2015

A hazai felsőoktatási intézmények mellett jelen volt számos külföldi intézmény is, tehát azoknak sem kellett csüggedni, akik nem itthon képzelik el a jövőjüket vagy a tanulmányaikat. Emellett középfokú szakképesítést nyújtó iskolák is jelen voltak, így mindenki megtalálhatta a számára legmegfelelőbb intézményt, képzést, tájékoztatást.

Összefoglalva, a felvételire készülő, középiskolás diákok számára egy rendkívül hasznos rendezvény volt az idei Educatio, sok információt lehetett gyűjteni a felsőoktatás egészéről, akár itthon, akár külföldön képzeljük el a továbbiakat.

Fotók: Nagy Ádám Zoltán

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]