Az ELTE-é az ország legjobb bölcsészkara

A HVG bölcsészettudományi képzési rangsora szerint az ELTE, a Miskolci Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem a három legnívósabb BTK-kar az országban.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két kara, a bölcsészettudományi és a pedagógiai továbbra is tartja első helyét holtversenyben, éppen úgy, mint tavaly és tavalyelőtt – derül ki a HVG rangsor – Diploma 2015 című kiadványából.

Az ELTE bölcsészkara továbbra is a legnépszerűbb az ilyen szakokra jelentkező hallgatók körében, a többi hagyományos bölcsészkarra jóval kevesebben jelentkeztek, s messze az ELTE-kar vezetett a középiskolai verseny-helyezett felvettek rangsorában is. Csak az ELTE két kara tudta 400 pont felett tartani a felvettek pontátlagát – az ELTE PPK 450 pont fölé jutott -, annak ellenére, hogy a költségtérítéses hallgatók is beszámítanak a rangsorba.

“A tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és az összes oktatókon belüli aránya alapján az ELTE BTK kiemelkedik a mezőnyből, de hallgatói létszáma olyan magas, hogy az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó hallgatók száma alapján számított rangsorban csak a nyolcadik helyet szerezte meg. A tudományegyetemi bölcsészkarok közül a debreceniek és az ELTE holtversenyben kapaszkodtak fel a dobogóra, míg a szegedieknek ez az összes oktatóra jutó tudományos fokozatúak alacsonyabb aránya miatt nem sikerült” – írja a HVG.

Az összesített rangsorról IDE kattintva olvashattok.

(hvg és eduline nyomán)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]