Megjelent a HVG 2015-ös felsőoktatási rangsora

Bár néhány változás történt az előző rangsorhoz képest, de összességében változatlan maradt a sorrend. Kiderül, hogy továbbra is nagynevű tudományegyetemek, és a nagy fővárosi intézmények szerepelnek az első helyeken, a legjobban pedig az informatikusok keresnek.

Az ELTE egy helyet visszacsúszott ugyan az összesítettben, de megőrizte helyezését mind a hallgatói, mind az oktatói kiválósági rangsorban, a 3., 4., 5. helyen pedig továbbra is a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) végzett.

Tavalyi hatodik helyéhez képest az összesített rangsorban az első helyre ugrott a Semmelweis Egyetem (SE), amely így megelőzte az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE).

Míg a SE az év nagy nyertese, addig a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) az év nagy vesztese. Tavaly még a második helyen végeztek, idén már csak éppen hogy befértek az élbolyba a kilencedik helyezésükkel.

A jelentkezők számában is változás történt, az SE-t félezerrel többen jelölték meg első helyen, míg az ELTE ezer elsőhelyes jelentkezőt veszített.

Új elem a HVG rangsorában a tudományos fokozattal rendelkező oktatók MTA-címeinek aránya. Ebben az ELTE a legerősebb (tizenegy százalék), amelyet szorosan követ a Pannon Egyetem (PE), a Debreceni Egyetem (DE), illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) (tíz százalék).

A felmérés szerint továbbra is megéri diplomásként nekivágni a munkaerő piacnak, bár általában négy hónapba telik állást találni.

Legjobban még mindig az informatikai képzéseket elvégzők keresnek pályakezdőként (átlagosan 231 ezer forintot), őket a műszaki (195 ezer) és a gazdasági (193 ezer) végzettségűek követik. A legrosszabbul kereső pályakezdők még mindig a pedagógusok közül kerülnek ki, egy tanítói végzettséggel a munkaerőpiacra lépő fiatal mindössze 124 ezer forintra számíthat. A legjobban a BME végzettjei keresnek (237 ezres átlagjövedelemmel) de a BCE, az Óbudai Egyetem és a Gábor Dénes Főiskola sem maradnak le sokkal. Az ELTE diplomásai ugyanakkor csak átlagosan 155 ezret tehetnek zsebre havonta.

(Forrás: hvg)

(Kép: www.eduline.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]