Oktatási és ifjúsági biztos lesz az EU-ban Navracsics

Bár a szomszédságpolitikai tárcára is esélyesnek tartották, végül az oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak javasolja Navracsics Tibort Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke – derül ki a kedden délben közzétett végleges biztosi portfóliólistából.

A brüsszeli testület közleménye szerint a magyar biztos a Bizottság kulturális és oktatási, továbbá a foglalkoztatási, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős főigazgatósága és az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat munkájára támaszkodhat majd, emellett pedig ő fog felelni a Munkavédelmi és -Egészségügyi Ügynökséggel, a szakképzések továbbfejlesztéséért felelős központtal, a munka- és életkörülmények javításán dolgozó alapítvánnyal és az Európai Képzési Alapítvánnyal fenntartott kapcsolatokért. Ugyanakkor ezen a területen az elmúlt ciklusban döntöttek a kiemelkedő fontosságú Erasmus-program átszervezéséről, és alkották meg az ifjúsági garanciaprogramot, így a következő években nagy horderejű döntések nem várnak a brüsszeli testületre.

A biztosokat a kormányok jelölték, de a testület jövőbeni munkaszervezésével kapcsolatban Juncker elmondta, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy biztosokká válnak, a politikusok nem az országaikat képviselik. A posztokat nem a tagállamok kapják – tette egyértelművé. Arra is kitért, hogy a biztosok kis csoportokban fognak dolgozni, ezzel erősítve a Bizottság politikai erejét. Az EB következő elnöke végül elmondta, nem akarja azt a látszatot kelteni, hogy minden rendben van az EU-ban: „Nagyon sok dolog nem jó irányba megy Európában, és ezeken mindenképp változtatni akarok” – mondta el.

 

Forrás: index.hu, eduline.hu

Kép forrása: belfoldhirek.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]