Nemzetközi statisztikai konferenciának ad otthont a Lágymányosi Campus

2019. szeptember másodikán, hétfőn kezdődött a European Network for Business and Industrial Statistics (ENBIS) idei nemzetközi konferenciája, melyet Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lágymányosi Campusán rendeztek meg.

Az ENBIS legfontosabb feladatának tartja, hogy kifejlesszen, majd sikeresen használjon olyan statisztikai módszereket, melyeket később az európai ipar és gazdaság is tud majd alkalmazni. A szervezet továbbá felületet biztosít a folyamatos kapcsolattartásra az európai szakemberek és a statisztikai módszerekkel dolgozók között. Nagy hangsúlyt fektetnek rá, hogy tartalmas eszmecserékre, illetve közös tudományos fejlődésre ösztönözzék a kutatókat mind regionális, mind interregionális szinten. Habár a szervezet főként interneten keresztül működik, rendszeresen tartanak konferenciákat, találkozókat.  

A szervezet budapesti találkozóját Rosella Berni nyitotta meg, aki a Los Alamos National Laboratoryból érkezett fővárosunkba. Első felszólalóként megköszönte, hogy az ELTE lehetővé tette ezt a rendezvényt, és hogy fogadja a konferenciára érkező szakértőket. Hamarosan be is mutatta a Természettudományi Kar frissen megválasztott dékánját, Kacskovics Imrét; a Matematikai Intézet igazgatóját, Simon Pétert; illetve Zempléni Andrást, a Valószínűségelméleti és Statisztikai Tanszék vezetőjét.

Roselle Berni után Kacskovics Imre dékán úr kapott szót, aki röviden bemutatta a közönségnek az Eötvös Loránd Tudományegyetemet. Elmondta, hogy az ELTE az ország legrégibb és legnagyobb egyeteme, továbbá a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a felvételizők körében. A kar öt intézetének összesen 4 ezer nappali tagozatos, és 400 doktoranduszhallgatója van. Hozzátette azt is, hogy a TTK évente több mint 100 külföldi hallgatót fogad. A konferencia házigazdái, a Matematikai Intézet kollégái neves szakemberek, akik már a múltban is biztosították ezen intézet tudományos kiválóságát. A konferencia nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy a statisztikai szakértők és akadémiai kutatók tartalmas eszmecseréket folytassanak, és új projekteket tervezzenek meg; a Természettudományi Kar ezáltal pedig sikeresen bővítheti nemzetközi kapcsolatait.

Fotó: ENBIS

Fotó: ENBIS

A Természettudományi Kar dékánja után Simon Péter, a Matematikai Intézet igazgatója szólalt fel. Elmondta, hogy a statisztika oktatására, kutatására nagy hangsúlyt fektetnek az intézetben, és a hallgatók körében is igen népszerű. Kifejtette, hogy az ENBIS konferenciája nagy tudományos lehetőség az intézet kutatóinak és hallgatóinak egyaránt.

Ezután Antonio Pievatolo, az ENBIS elnöke vette át a szót. A megnyitó hátralevő része az emlékezés szellemében telt, ugyanis Tony Greenfield, brit statisztikus, az ENBIS egyik legrégebbi kutatója 87 évesen, 2019 márciusában hunyt el. Greenfield eredetileg újságíróként dolgozott, később fordult a statisztikai tudományok felé. Alapítótagja az ENBIS-nek, melyet – mint említettem – főként azért hoztak létre, hogy ösztönözzék a statisztikai módszerek gazdaságban és technológiai fejlesztésekben való használatát. 2002 és 2003 között a szervezet elnökeként dolgozott, valamint az ő nevéhez fűződik az ENBIS Magazine és az ENBIS News első megjelentetése is.

A nagyjából egyórás megnyitó után tehát kezdetét vette a 3 napos konferencia, melyen a résztvevők 44 szekcióban több mint 120 előadást hallhatnak

A találkozó első tudományos előadása rögtön a megnyitó után kezdődött. Dr. Christine M. Anderson-Cook az Egyesült Államokból, a Los Alamos National Laboratory-ból érkezett Budapestre, és az utóbbi nyolc évben folyamatosan azon dolgozott, hogy olyan statisztikai módszereket fejlesszen ki, melyekkel megkönnyítheti a döntéshozók munkáját. Olyan megoldásokról beszélt, mint a DMAIC-folyamat (Define-Measure-Analyse-Improve-Control); illetve szó volt ennek a módosított változatáról is, a DMRCS-folyamatról (Define-Measure-Reduce-Combine-Select), mely az előbbi módszer megközelítéseit tükrözi. A két folyamat abban különbözik egymástól, hogy előbbi a problémamegoldásban segít, utóbbi pedig a döntéshozásban.

Fotó: LinkedIn

Fotó: LinkedIn

Christine felvázolta a statisztikusok jelenlegi döntéshozatalban játszott szerepét:

  • Támogatás a döntéshozatalban

A statisztikai szakértőket megkérik, hogy végezzenek vizsgálatokat, gyűjtsenek adatokat, hogy információk tárházával segítsék a döntéshozókat. A statisztikai szakértelem elvárt, de a szakértő döntéshozatalba való bevonására már nincs igény.

  • Döntéshozatal

A statisztikus megszerzi a kellő információt, megbizonyosodik róla, hogy a megfelelő tudás birtokában igazolhatóan jó végső döntést hoz; övé az utolsó szó joga.

  • Döntésvizsgálat

A statisztikus szerves része a döntéshozatal folyamatának; illetve biztosítja a lehetőséget a megfelelő stratégia kiválasztásához, a végső szó joga nélkül.

Végezetül, előadónk leszögezi, hogy a döntéshozatal az élet minden területén jelen van, a statisztikusok pedig egyedülállóan képesek lennének arra, hogy elejétől a végéig levezényeljenek egy döntéshozatali folyamatot; ez pedig elgörgeti az akadályokat a statisztikusok komoly döntéshozatali befolyása elől.

Az ezután következő előadásokon fontos szerepet kapott a circular economy (CE) vizsgálata is. A fogalomnak rengeteg meghatározása van, de abban mindegyik megegyezik, hogy a CE egy olyan gazdasági fejlődést jelöl, mely harmonizál a környezet védelmével, tehát szorosan összefügg a fenntartható fejlődéssel. Habár egyre több olyan munkahely létesül, melyben szükség van CE-vel kapcsolatos tapasztalatokra és képzettségre, a munkaerőpiac ezt nem képes kielégíteni. Az egyik hétfői szekció az Airbnb-szolgáltatás egyre csak növekvő térhódításáról szólt, mely Budapest bulinegyedében is jelentős probléma már egy ideje. Habár a szolgáltatás gyakorolhat pozitív hatást a valódi lakáspiacra, veszélyeztetheti is azt.

A fentieken kívül természetesen még rengeteg szekció volt, a LEGO statisztikai módszereitől kezdve a légitársaságok utasainak kényelmén át az intelligens gazdasági előrejelző-rendszerekig sokféle szempontból vizsgálták a statisztika szerepét.

A hétfőtől szerdáig tartó rendezvényen emellett 3 díjat is kiosztanak egy-egy kategóriában: kimagasló statisztikai kutatómunkáért tüntették ki George Box Medállal Ronald J.J.M Does-t; a Best Manager Award-ot Eugene Tuv kapta; a Young Statician Awardot pedig Rebecca Killick. A rendezvény végén pedig a legjobb előadókat is díjazzák egy-egy könyvutalvánnyal.

Fejléckép: ENBIS

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]