“Az Ice Bucket Challenge lecsengett, éljen a magyar KÖLTÉSZET!”

Az elmúlt hetekben gyökeresen megváltozott a Facebook-hírfolyamom, a korábbi nyaralós, fesztiválozós és iskolakezdős posztokat felváltották a versek: klasszikus és kortárs, ismert, ismeretlen, vicces, melankolikus és elgondolkodtató sorokat posztoltak az ismerőseim, és József Attilába könnyebb volt belefutni, mint egy cicás képbe.

Ami közös volt a posztolókban, hogy mindannyian taggelve lettek a magyar kultúra jegesvödör-kihívásában, Szabó Balázs ELTE-s oktató versláncában. Szabó Balázs az amerikanisztika tanszékén oktat amerikai irodalmat, a magyar verses posztokon kívül pedig egzotikus vadállatok és kondigépek társaságában látható fotóin. Miért olyan furcsa, hogy néhányan könyvtárba és edzőterembe is járnak?- kérdezi Szabó.

A falamon fel-fel dobott versek mellett pedig a lánclevél szövege is olvasható: “Szabó Balázs néhány éve mini kulturális forradalmat hirdetett a Facebook-on. Ennek keretein belül most arra hívta fel irodalomkedvelő ismerőseit, hogy 48 órán belül osszák meg kedvenc magyar versüket, és kérjék meg 10 további ismerősüket, hogy tegyék meg ugyanezt”

Bár Szabó az Indexnek cáfolta a “mini kulturális forradalom” hirdetését, de azt nem tagadta, hogy évek óta rendszeresen tesz fel az üzenőfalára verseket, regényrészleteket, mert “még egy olyan csodának is, mint a magyar költészet, szüksége van marketingre.” Szabó szerint a versek kötelező “értelmezése” rontja el az emberek kapcsolatát a lírával, pedig legbelül mindenki érzi és szereti a magyar költészetet. Ezért indította el augusztus 24-én az általa 11 vers játéknak keresztelt láncot Juhász Gyula Epilógus című versével.

 

[keretes]Soha ne teljen el úgy napod, hogy ne olvasnál el egy magyar verset…. DE vajon mely verseket olvassuk? Megkérem (itt olvashatók a nevek – a szerk.) hogy 48 órán belül osszák meg a Facebookon az egyik kedvenc magyar versüket, és ha tetszik Nekik az ötlet, kérjék meg 10 ismerősüket, hogy cselekedjenek hasonlóan, azaz ők is osszanak meg egy magyar verset és próbálják bevonni a körforgásba 10 ismerősüket… A “Meghívottakon” kívül természetesen minden irodalmat szerető és tisztelő csatlakozhat a “11 VERS” játékhoz. Az Ice Bucket Challenge lecsengett,éljen a magyar KÖLTÉSZET!!![/keretes]

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]