Több jelentős változás a felsőoktatásban a 2014/2015-ös tanévben

Év végén debütál az új felsőoktatási stratégia, állami tulajdonba kerül a Pető Intézet, kancellárok a vezetés élén, önálló intézménnyé válik a Testnevelési Egyetem. Rengetek változás, ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Testnevelési Egyetem – eggyel több a lehetőségek száma

Szeptembertől kiválik a Semmelweis Egyetem fennhatósága alól a Testnevelési és Sporttudományi Kar és önállóan, állami fenntartású egyetemként folytatja működését. Az új intézményhez fog tartozni az Országos Sportegészségügyi Intézet egyes, nem betegellátást végző egységei, valamit a sporttudományhoz, sportegészségügyhöz kapcsolódó kutatási tevékenységei.

Átszervezés felsőfokon

A szegedi Gál Ferenc Főiskola karainak száma háromra bővült (teológiai, társadalomtudományi és szociális képzési, valamint pedagógiai), miután a Szent István Egyetem szarvasi pedagógiai intézetét a katolikus főiskolához csatolták augusztus 1-jén. Továbbá egy februári döntés értelmében a Nyugat-magyarországi Egyetem geoinformatikai kara az Óbudai Egyetem székesfehérvári karához csatlakozik (az eredeti elképzelés szerint Sopronba költöztették volna, anyagi okok miatt), így július 1-jén megszületett az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara.

Állami irányítás alatt a Pető Intézet

Szeptember 1-jétől Pető András Főiskolának kell hívni a korábbi Pető Intézetet az Országgyűlés döntésének értelmében, az intézet köznevelési intézménye pedig gyakorlóiskolai státuszt kap. A törvénymódosítás szükségszerűségét az így létrejövő biztos finanszírozási háttérrel és jogi környezettel magyarázta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Decemberben érkezik az új felsőoktatási stratégia

A két éve tartó munka gyümölcse az év végére beérhet Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerint, ugyanis ezt a határidőt tűzték ki az új felsőoktatási stratégia bejelentésére.

Rajtol a diplomamentő program

A 3 milliárd forintos program lényege, hogy ingyenesen szerezhessenek nyelvvizsgát azok, akik a nyelvtudás hiánya miatt nem kapták meg diplomájukat. A szerződés megszületett a nyelviskolákkal, így várhatóan augusztus végén elindulnak az első tanfolyamok.

Kép: www.trubadurmagazin.hu

Forrás: Eduline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]