Olimpia nincs, de a támogatás marad

Hiába vonta vissza a kormány a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot, az ezzel összefüggésben kiutalt 3,5 milliárd támogatás forint a nem kiemelt sportágak sportági szövetségeinél marad, így elköltik azt.

A kormány a tavaly december 20-i Magyar Közlönyben tette közzé a döntést, minek nyomán nagyjából 3,5 milliárd forintot osztott szét a kiemelt sportágak körébe nem tartozó szakágak között a Budapest 2024-projekthez, vagyis az olimpiai pályázathoz kapcsolódó támogatásként. 232 milliót adtak például a golfra, 581 milliót az íjászatra, 433 milliót a lovassportra, 479 milliót rögbire, 202 milliót súlyemelésre, 150 milliót szinkronúszásra, 131 milliót taekwondóra, 235 milliót tollaslabdára, 597 milliót triatlonra, 171 milliót vitorlázásra. De kapott pénzt a gyeplabda, a karate, a műugrás, a szörf és az edzők társasága is.

A támogatásokat a kormány a 2024-es olimpiai pályázathoz kapcsolódó projektként jelölte meg, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma  a 24.hu kérdésére azt írta, azért nem kéri vissza a pénzt, mert attól, hogy Budapest nem kandidál, az egyes szövetségek sportszakmai céljai – amelyek elérésére a pénzt kapták – nem változtak, így nincs ok a pénz visszavételére. Az Emmi szerint fontos a nem kiemelt sportágak felzárkóztatása, ezért számolhatnak állami forrásokkal többek között népszerűsítő programjaik megvalósítására, infrastrukturális problémáik orvoslására, valamint a minőségi felkészülés feltételeinek megteremtésére.

A szakági szövetségek többsége a lapnak nem fejtették ki, hogy mire költik a pénzt, a golfszövetség azonban részletesen megírta, hogy mire fordítják a 232 milliós támogatást. Mint írták, főleg az utánpótlásba fektetik a pénzt, a legnagyobb tétel pedig szállások kialakítására megy el: 100 milliót költenek arra, hogy legyen saját otthona a junior golfakadémia növendékeinek a Felcsút melletti Alcsútdobozon található Pannónia Golfklubban. Emellett 60 milliót szánnak a junior golfakadémia működtetésére és az iskolai golfprogram finanszírozására, és „megfelelően kvalifikált” külföldi edzőt is hoznak 12 millióért.

Az 571 millió forintot kapó íjászszövetség íjászközpontot épít a támogatásból (550 millióért), de ők is számolnak iskolai programmal, amire 10 milliót szánnak.

A gyeplapdázók 10 millió forintot kaptak, ebből jórészt a válogatottak versenyeztetésére költenek, például az Eb-szereplés finanszírozására.

A Bátorfi Béla vezette triatlonszövetség összesen 597 millió forintot kapott sportágfejlesztésre és hazai rendezésű események támogatására. Ők azt közölték a lappal, hogy jut majd utánpótlás-nevelésre, szervezetfejlesztésre (online nevezési rendszer kialakítására), sportdiplomáciai feladatok ellátására.

A Magyar Edzők Társasága, amelynek 66 millió forintot irányoztak elő, azt válaszolta a hírportálnak hogy egyetlen forintot sem használtak fel a pénzből, amely azt szolgálta volna, hogy a sikeres 2024-es budapesti pályázat után minden sportágban megfelelő színvonalon teljesítő magyar versenyzők álljanak rajthoz. Az Edzők Társasága azt közölte: a Testnevelési Egyetemmel együtt dolgoz ki javaslatot a pénz felhasználására, olyan programot szeretnének, amely az edzőképzés fejlesztésével járul hozzá a versenysport sikeresebbé tételéhez.

forrás: hvg.hu

kép: pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]