Az Ariadné vakvezető rendszer segíti a vakok életét

Az Óbudai Egyetem mérnökcsapata egy új találmányt fejlesztett ki, mely segíti a vak és gyengénlátó embereket a mindennapokban.

Az Óbudai Egyetem fejlesztői egy világviszonylatban is új vakvezető rendszert fejlesztettek ki, mely a nagyméretű belső terekben segíti a tájékozódást. Találmányuk két fő eleme a speciális vezetősáv és a sávot érzékelő vakbot. A rendszer segítéségével nagy térben is önállóan tud tájékozódni a látássérült ember. A fejlesztők a rendszert április 4-én mutatták be az Óbudai Egyetemen. A rendszert a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is tesztelte és jónak értékelte. A fejlesztés szabadalmaztatási eljárása folyamatban van.

A bot az Ariadné nevet kapta, ugyanis a vezetősáv a görög mitológiából ismert Ariadné fonalához hasonlóan vezeti ki a felhasználót az adott térből. Alkalmas belső terekben, közintézményekben, munkahelyeken és otthon is a vakok és gyengénlátók tájékozódásának segítésére. A botot a hagyományos pásztázó módon kell mozgatni. Amikor a botvég áthalad a vezetősáv felett, hang- és/vagy vibráló jelzést ad, így segítve a felhasználót az önálló tájékozódásban. A bot súlya és mérete megegyezik a hagyományos vakbotéval, fényvisszaverő bevonatú, a vége pedig görgős gömbfelületben végződik, ezzel segíti a pásztázó mozgást. Az akkumulátor vezeték nélkül tölthető, a hangot és a vibráló jelzést a használó beállíthatja. Az akadályokat kikerülő vezető sáv az épületek padlózatán tartósan és ideiglenesen is rögzíthető, több párhuzamos sávval a potenciális veszélyek is jelezhetők. Az épületen belüli elágazásokat Y-alakú vonalkialakítás jelzi, amiről a bot hanggal vagy rezgéssel tájékoztatja a használóját.

A vakvezető rendszer fejlesztői:

  • Horváth Dániel intézeti mérnök, Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar
  • Major László főiskolai docens, Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar
  • Dr. Kutor László címzetes egyetemi tanár, Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar
  • Mezei Miklós tanársegéd, Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar

A találmány következő lépésén, a rendszer kültéri alkalmazásán már elkezdtek dolgozni a mérnökök.

Forrás: Óbudai EgyetemIndex

Kép: Óbudai Egyetem

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]