Építs tésztából hidat!

Ha már próbáltál tésztából építkezni, akkor az Óbudai Egyetem RECCS 2016 névre keresztelt spagettihíd-építő versenyén ott a helyed! Ez csak vicc? Egyáltalán nem! Egy erős és szép híd megépítése – függetlenül attól, hogy milyen anyagból készül – komoly mérnöki feladat. A tésztából épített hidak versengése több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, ilyen versenyt több európai és tengeren túli mérnökképző intézményben is rendeznek.

Az Óbudai Egyetem már évek óta rendezi meg május végén a Tésztahídépítő (és romboló) bajnokságát, amely mára már nemzetközi keretekbe nőtte ki magát. A verseny lehetőséget kínál a fiatal mérnökhallgatók számára, hogy az egyetemen megszerzett tudásukat ilyen szórakoztató formában mutathassák meg. Az első nemzetközi versenyt 2005-ben rendezte meg az Óbudai Egyetem, melyre a hazai hallgatók mellett a határon túli mérnökhallgatókat is meghívták. Ezen a versenyen négy országból vettek részt: Magyarország, Románia, Szlováki, Szerbia. A hallgatók ettől kezdve a híd kategória mellett a tartó kategóriában is indulhattak.

Magyarországon a tésztahíd-építés terén az Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Kar volt az úttörő. Az építészmérnök hallgatóik több mint húsz éve rendeznek versenyeket, amelybe 2004-ben a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatói is bekapcsolódtak. A verseny a Bánki diákjai között gyorsan népszerűvé vált, hamarosan saját versenyt is rendeztek. Az itt elért kimagasló eredményeik alapján úgy gondolták, hogy nemzetközi versenyen is megméretik magunkat. A világon akkor legrangosabbnak a kanadai Okanagan University College versenye számított.

A hídépítés mellett a tartóépítés kategória eredményei is lenyűgözőek: a győri egyetemről 2006-ban Vida Balázs például a tartó kategóriát 400kg-os eredménnyel nyerte meg. Ezt az eredményt az Óbudai Egyetem hallgatója, Márkos Szilárd 2008-ban 560,3 kg-os új világcsúccsal szárnyalta túl. A jelenlegi világrekordot is ő tartja 578 kg-mal, amelyet 2011-ben állított fel. Érthető, hogyan ragadt a rendezvényre a RECCS név.

A RECCS 2016-ot híd és tartó kategóriában hirdették meg egyetemek és főiskolák hallgatói csapatai részére! Egy intézményből kategóriánként legfeljebb három szerkezettel lehet nevezni. Az intézményenkénti csapatok száma és a csapattagok csapatonkénti száma nincs korlátozva. Jelentkezni a ide kattintva lehet, a kategóriák szabályai a szabályok menüben olvashatók.

Ha fejben már megépítetted a szerkezetet és elindultál a boltba ipari mennyiségű tésztáért, vagy ha csak egyszerűen szereted a tésztát vagy a hidakat, akkor ott a helyed május 26-án az Óbudai Egyetem központi épületében ( Bécsi út 96/B.).

forrás: edupress.hu

kép: news.uni-obuda.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]