Startol az Erasmus+

Az Európai Parlament tegnap fogadta el plenáris ülésén az Unió új programját, az Erasmus+-t, mely az oktatásra, az ifjúsági területre és a sportra is kiterjed.

2013-ban véget érő Egész életen át tartó tanulási programot jövő évtől az Erasmus+ vátja fel, mely az összes jelenleg futó uniós oktatási támogatási rendszert egyesíti, így az Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig programokat, a Fiatalok lendületben programot, és több nemzetközi együttműködési programot, úgymint az Erasmus Mundus, Tempus, vagy az Alfa.

Az új, 2014 és 2020 között működő program 14,7 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodhat, így a következő hét évben több mint négy millió embernek nyújt támogatást külföldi tanulmányokhoz, szakképzéshez, munkavállaláshoz, sportoláshoz egyaránt. A tervek szerint ennek az összegnek közel kétharmadát fordítják majd az egyének Európai Unión belül és kívül történő külföldi tanulmányaik finanszírozására, míg a maradékból oktatási intézmények, ifjúsági és civil szervezetek, vállalkozások, helyi és regionális hatóságok együttműködésének elősegítését célozzák meg. A keret egy töredéke, kb. 260 millió euró jut majd a sport támogatására, de ez a 14,7 milliárd euró 40 százalékkal magasabb a jelenleg futó programok költségvetésénél.

Az Erasmus+ a Bizottság reményei szerint képes lesz leküzdeni a fiatalok munkanélküliségnek problémáját azzal, hogy segíti őket külföldi tapasztalatok szerzésében és képességeik fejlesztésében. Ezen kívül az oktatás és szakképzés korszerűsítéséhez szükséges reformokat is elősegíti.

Az Erasmus+ nyújtotta lehetőségről és a pályázás körülményeiről korábbi cikkünkben olvashattok!

 

Forrás: edupress.hu, eduline.hu

Kép: europarl.europa.eu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]